Gå direkte til innhold

CFDer er komplekse instrumenter som innebærer stor risiko for raske tap på grunn av giring. 74% av alle ikke-profesjonelle kunder taper penger på CFDer hos denne leverandøren. Du burde tenke etter om du forstår hvordan CFDer fungerer og om du har råd til den høye risikoen for å tape penger. Profesjonelle kunder kan tape mer enn sitt opprinnelige innskudd. Opsjoner og børshandlede produkter er komplekse finansielle instrumenter og du risikerer kapitalen din. CFDer er komplekse instrumenter som innebærer stor risiko for raske tap på grunn av giring. 74% av alle ikke-profesjonelle kunder taper penger på CFDer hos denne leverandøren. Du burde tenke etter om du forstår hvordan CFDer fungerer og om du har råd til den høye risikoen for å tape penger. Profesjonelle kunder kan tape mer enn sitt opprinnelige innskudd. Opsjoner og turbowarranter er komplekse finansielle instrument og du risikerer kapitalen din.

10 tradingindikatorer alle traders burde vite om

Å bruke tradingindikatorer er en del av strategien til alle tekniske traders. Sammen med verktøy for risikohåndtering kan det bidra til å få bedre innsyn i pristrender. La oss utforske de ti beste tradingindikatorene.

Kilde: Bloomberg

Tradingindikatorer forklart

Enten du er interessert i valutatrading, råvaretrading eller aksjetrading, kan det være nyttig å bruke teknisk analyse som en del av strategien din — og dette inkluderer å studere forskjellige tradingindikatorer. Tradingindikatorer er matematiske utregninger som settes inn som linjer i et prisdiagram, og kan hjelpe traders med å identifisere visse signaler og trender innad i markedet.

Det finnes forskjellige typer tradingindikatorer, inkludert ledende indikatorer og haltende indikatorer. En ledende indikator er et forutsigende signal som spår fremtidige prisbevegelser, mens en haltende indikator ser på tidligere trender og indikerer moment.

De beste tradingindikatorene:

  1. Glidende gjennomsnitt (MA)
  2. Eksponentielt glidende gjennomsnitt (EMA)
  3. Stochastic oscillator
  4. Moving average convergence divergence (MACD)
  5. Bollinger-bånd
  6. Relative strength index (RSI)
  7. Fibonacci-justeringer
  8. Ichimoku cloud
  9. Standard deviation
  10. Average directional index

Du kan bruke kunnskapen og risikoappetitten din som et mål for å bestemme hvilken av disse tradingindikatorene som passer best til din strategi. Merk at indikatorene nevnt her ikke er rangert, men de er noen av de mest populære valgene for ikke-profesjonelle traders.

Glidende gjennomsnitt (MA)

MA — eller «enkelt glidende gjennomsnitt» (SMA) — er en indikator som brukes til å identifisere retningen til en nåværende pristrend, uten innblanding av kortsiktige prisstigninger. MA-indikatoren kombinerer prispunkter til et finansielt instrument over en spesifikk tidsramme og deler den med antall datapunkter for å presentere en enkel trendlinje.

Dataene som brukes avhenger av lengden på MA. Et 200-dags MA krever 200 dager med data, for eksempel. Ved å bruke MA-indikatoren kan du studere nivåene for støtte og motstand og se tidligere prishendelser (markedets historie). Dette vil si at du også kan bestemme mulige fremtidige mønstre.

Les mer om glidende gjennomsnitt her

Gildende gjennomsnitt

Eksponentielt glidende gjennomsnitt (EMA)

EMA er en annen type glidende gjennomsnitt. Til forskjell fra SMA, legger de større vekt på nylige datapunkter, og gjør data mer lydhør for ny informasjon. Når brukt med andre indikatorer, kan EMA hjelpe traders med å bekrefte betydelige markedsbevegelser og måle legitimiteten.

De mest populære eksponentielle glidende gjennomsnittene er 12- og 26-dagers EMA for kortsiktige gjennomsnitt, mens 50- og 200-dagers EMA brukes for langsiktige trendindikatorer.

Eksponentielt glidende gjennomsnitt

Stochastic oscillator

En stochastic oscillator er en indikator som sammenligner et spesifikt aktivums lukkingspris til en rekke av dets priser over tid — og viser moment og trendstyrke. Den bruker en skala på 0 til 100. En avlesning på under 20 representerer generelt et oversolgt marked, og en avlesning på over 80 er et overkjøpt marked. Dersom en sterk trend er til stede, vil ikke en korreksjon eller et rally nødvendigvis forekomme.

Moving average convergence divergence (MACD)

MACD er en indikator som oppdager endringer i moment ved å sammenligne to glidende gjennomsnitt. Denne kan hjelpe traders med å identifisere mulige kjøps- og salgsmuligheter rundt støtte- og motstandsnivåer.

«Convergence» vil si at to glidende gjennomsnitt kommer sammen, mens «divergence» vil si at de beveger seg bort fra hverandre. Dersom glidende gjennomsnitt konvergerer, betyr dette at momentet synker, mens dersom de glidende gjennomsnittene divergerer, øker momentet.

Les mer om moving average convergence divergence her

Bollinger-bånd

Et bollinger-bånd er en indikator som gir en rekkevidde for hvor prisen på et aktivum vanligvis trades. Vidden på båndet øker og minsker for å reflektere nylig volatilitet. Jo nærmere båndene er til hverandre — eller jo «smalere» de er — jo lavere er den antatte volatiliteten til det finansielle instrumentet. Jo bredere båndene er, jo høyere er den antatte volatiliteten.

Bollinger-bånd er nyttige for å gjenkjenne når et aktivum trades utenfor sine vanlige nivåer, og brukes ofte som en metode for å forutsi langsiktige prisbevegelser. Når en pris kontinuerlig beveger seg utenfor de øvre parameterne til båndet, kan det være overkjøpt, og når det beveger seg under de nedre båndene, kan det være oversolgt.

Les mer om Bollinger-bånd her

Eksemple på Bollinger-bånd som indikerer volatilitetsnivåer

Bollinger bånd

Relative strength index (RSI)

RSI brukes mest for å hjelpe traders med å identifisere moment, markedsforhold og advarsler om farlige prisbevegelser. RSI uttrykkes som en figur mellom 0 og 100. Et aktivum på rundt nivået 70 anses ofte som overkjøpt, mens et aktivum på eller nær 30 anses ofte som oversolgt.

Et overkjøpt signal antyder at kortsiktige gevinster kan nå et modningspunkt og aktiva kan vente seg en priskorreksjon. Et oversolgt signal derimot, kan bety at kortsiktige fall når et modningspunkt og aktiva kan vente seg et rally.

Les mer om relative strength index her

RSI

Fibonacci-justeringer

Fibonacci-justeringer er en indikator som kan punktfeste til hvilken grad et marked vil bevege seg mot dets nåværende trend. En justering er når markedet opplever et midlertidig fall — også kjent som et «pullback».

Traders som tror markedet er i ferd med å bevege seg, bruker ofte en fibonacci-justering for å bekrefte dette. Dette er fordi den bidrar til å identifisere mulige støtte- og motstandsnivåer, som kan indikere en oppadgående eller nedadgående trend. Fordi traders kan identifisere støtte- og motstandsnivåer med denne indikatoren, kan den hjelpe dem med å bestemme hvor de skal sette stops og limits, eller når de skal åpne og lukke posisjonene sine.

Les mer om fibonacci-justeringer her

Fibonacci-justeringer

Ichimoku cloud

Ichimoku cloud, som mange andre tekniske indikatorer, identifiserer støtte- og motstandsnivåer. De estimerer også prismoment og gir traders signaler for å hjelpe dem med beslutningene sine. Oversettelsen av «Ichmoku» er «one-look equilibrium chart» — som er nøyaktig hvorfor denne indikatorer brukes av traders som trenger mye informasjon fra ett diagram.

I et nøtteskall definerer den markedstrender, viser nåværende støtte- og motstandsnivå, og forutser også fremtidige nivåer.

Les mer om Ichimoku cloud her

Ichimoku cloud

Standard deviation

Standard deviation er en indikator som hjelper traders med å måle størrelsen på prisbevegelsene. Den kan identifisere hvor sannsynlig det er at volatilitet påvirker prisen i fremtiden. Den kan ikke forutse om prisen vil gå opp eller ned, kun at den vil påvirkes av volatilitet.

Standard deviation sammenligner nåværende prisbevegelser til historiske prisbevegelser. Mange traders tror at store prisbevegelser følger små prisbevegelser, og at små prisbevegelser følger store prisbevegelser.

Standard deviation

Average directional index (ADX)

ADX illustrerer styrken til en pristrend. Den fungerer på en skala fra 0 til 100, hvor en avlesning på mer enn 25 anses som en sterk trend, og et nummer under 25 anses som en drift. Traders kan bruke denne informasjonen til å forstå sannsynligheten for om en oppadgående eller nedadgående trend vil fortsette.

ADX baseres vanligvis på et glidende gjennomsnitt til en prisutvikling på over 14 dager, avhengig av frekvensen traderen foretrekker. Merk at ADX aldri viser hvordan en pristrend kan utvikle seg, men helt enkelt indikerer styrken til en trend. Average directional index kan stige når en pris synker, noe som signaliserer en sterk nedadgående trend.

Average directional index (ADX)

Hva du må vite før du bruker tradingindikatorer

Den første regelen for å bruke tradingindikatorer er at du burde aldri bruke kun én indikator, eller for mange indikatorer samtidig. Fokuser på noen få som du tror passer best til det du ønsker å oppnå. Du burde også bruke tekniske indikatorer i samsvar med dine egne vurderinger av bevegelsene til et aktivums pris over tid («prishendelser»).

Det er viktig å huske at du må bekrefte et signal på en eller annen måte. Dersom du får et «kjøp»-signal fra en indikator og et «selg»-signal fra prishendelsen, vil du måtte bruke forskjellige indikatorer, eller forskjellige tidsrammer helt til signalene dine bekreftes.

En annen ting å huske på er at du aldri må miste tradingplanen ut av syne. Reglene dine for trading burde alltid iverksettes ved bruk av indikatorer.

For å øve på å bruke tradingindikatorer, prøv IGs demokonto.

Dersom du er klar for å begynne å trade, kan du åpne en tradingkonto.

Denne informasjonen har blitt forberedt av IG Europe GmbH. I tillegg til disclaimeren nedenfor, inneholder ikke denne siden oversikt over kurser, eller tilbud om, eller oppfordring til, en transaksjon i noe finansielt instrument. IG påtar seg intet ansvar for handlinger basert på disse kommentarene og for eventuelle konsekvenser som et resultat av dette. Ingen garanti gis for nøyaktigheten eller fullstendigheten av denne informasjonen. Personer som handler ut i fra denne informasjonen gjør det på egen risiko. Forskning gitt her tar ikke hensyn til spesifikke investeringsmål, finansiell situasjon og behov som angår den enkelte person som mottar dette. Denne informasjonen er ikke utarbeidet i samsvar med regelverket for investeringsanalyser, så derfor er denne informasjonen ansett å være markedsføringsmateriale. Selv om vi ikke er hindret i å handle i forkant av våre anbefalinger, ønsker vi ikke å dra nytte av dem før de blir levert til våre kunder. Se fullstendig disclaimer og kvartalsvis oppsummering.

Oppdag hvordan du kan trade på markedene

Utforsk de forskjellige markedene du kan trade – og lær hvordan de fungerer – i IG Academys kostnadsfrie kurs «Introduksjon til finansmarkedene».

Kanskje du også er interessert i...

Beregne dine potensielle tradingkostnader med vår transparente avgiftsstruktur.

Finn ut hvorfor så mange kunder velger oss og hva som gjør oss til en verdensledende leverandør innen CFDer.

Være forberedt på kommende markedsbegivenheter med vår økonomiske kalender.