40 år i bransjen
185 800 kunder verden over
15 000 markeder

Physical gold and ETF investors agree that gold has lost its appeal

Looking at the World Gold Council report, the top line numbers show that the divergence between physical and ETF gold buyers have gotten wider since the US equity rally.

However, focusing on the bullion sales it revealed a shared view between ETF and physical investors that gold has lost its attraction as a viable investment class.

Total demand for gold bars and coins reflect that both China and India lost market share from 46% in Q3 2012 to 29% in Q3 2013. The investment theme of gold bars took a hit due to investors having other investment opportunities while they wait for further decline in bullion prices. Buyers in the US also sat on the side-lines in Q3, this is not surprising given the strong US equity rally providing better returns.

Paper gold buyers have been cutting their bets on the ETF by 37% and increasing short bets from 26,490 to 54,143, according to the US CFTC data. Gold, which provides diversification in portfolios, has hindered portfolios from performing due to its low correlation and the bear market it has been in this year.

However, the recent World Gold Council’s Q3 report showed physical consumers in Asia remain strong. Chinese retailers are the biggest buyer in the world, including kilo-bars, coins and jewellery it comes to an estimate of 996.3 tons for the 12 months ending Q3, making up 26.5% of the total global demand. Putting it into perspective, the total year-to-date demand in Western countries including USA, Germany, Europe, Switzerland, France and Russia totalled 402 tons.

Gold as a physical commodity will always have a place in Asia due to culture, the history associated with gold’s feature as a holder of value and lack the of investment options in the developing nations. This year, the demands from the ‘East outweighs the West with the difference of 5.4 times, where the average is 3.7 times over the preceding five-years’, according to World Gold Council.

Gold jewellery makes a good gauge of consumer sentiment. In China, demand for 24k, is 99.99% and 99.95% purity is popular in the rural areas. Despite the lower trending price of gold, South Korea is the only nation with a weak demand due to sluggish consumer sentiment. Vietnam and Japan both saw increase in gold jewellery sales in the Q3 as buyers feel positive about the country’s economic outlook.

Given the strong demand from retailers in physical gold, it could buoy a downward trend which means although gold prices are likely to weaken, it won’t trend lower without a fight.

Denne informasjonen er utarbeidet av IG, forretningsnavnet til IG Markets Limited. I tillegg til disclaimeren nedenfor, inneholder ikke denne siden oversikt over kurser, eller tilbud om, eller oppfordring til, en transaksjon i noe finansielt instrument. IG påtar seg intet ansvar for handlinger basert på disse kommentarene og for eventuelle konsekvenser som et resultat av dette. Ingen garanti gis for nøyaktigheten eller fullstendigheten av denne informasjonen. Personer som handler ut i fra denne informasjonen gjør det på egen risiko. Forskning gitt her tar ikke hensyn til spesifikke investeringsmål, finansiell situasjon og behov som angår den enkelte person som mottar dette. Denne informasjonen er ikke utarbeidet i samsvar med regelverket for investeringsanalyser, så derfor er denne informasjonen ansett å være markedsføringsmateriale. Selv om vi ikke er hindret i å handle i forkant av våre anbefalinger, ønsker vi ikke å dra nytte av dem før de blir levert til våre kunder. Se fullstendig disclaimer og kvartalsvis oppsummering.

Finn artikler av analytikere

Tradingskolen

  • Ordretyper

    Lær deg de forskjellige teknikkene for å åpne og lukke en posisjon – fra enkel, umiddelbar handel til en automatisk instruksjon om å handle i ditt fravær. Ved å legge inn ordrer kan du sikre gevinst eller beskytte deg mot tap. Bli kjent med de ulike ordretypene og hvordan de brukes.

  • Markedsaktører

    Shortsalg gjør det mulig å tjene penger i et fallende marked eller beskytte eksisterende investeringer. Les mer om hvordan og hvorfor shortsalg kan inngå som en viktig del av en balansert handelsstrategi.

  • Børser og prising

    Råvarer er grunnlaget for omtrent alle andre tenkelige produkter og er like viktige som de er volatile. Les mer om hvordan disse uvurderlige naturressursene passer inn i det bredere markedet.

Denne informasjonen er utarbeidet av IG, forretningsnavnet til IG Markets Limited. I tillegg til disclaimeren nedenfor, inneholder ikke denne siden oversikt over kurser, eller tilbud om, eller oppfordring til, en transaksjon i noe finansielt instrument. IG påtar seg intet ansvar for handlinger basert på disse kommentarene og for eventuelle konsekvenser som et resultat av dette. Ingen garanti gis for nøyaktigheten eller fullstendigheten av denne informasjonen. Personer som handler ut i fra denne informasjonen gjør det på egen risiko. Forskning gitt her tar ikke hensyn til spesifikke investeringsmål, finansiell situasjon og behov som angår den enkelte person som mottar dette. Det er ikke utarbeidet i samsvar med lovens krav for å fremme uavhengighet av investeringsanalyse og som sådan er ansett av å være markedsføringskommunikasjon. Selv om vi ikke er hindret i å handle i forkant av våre anbefalinger, ønsker vi ikke å dra nytte av dem før de blir levert til våre kunder.