Gå direkte til innhold

CFDer er komplekse instrumenter som innebærer stor risiko for raske tap på grunn av giring. 74% av alle ikke-profesjonelle kunder taper penger på CFDer hos denne leverandøren. Du burde tenke etter om du forstår hvordan CFDer fungerer og om du har råd til den høye risikoen for å tape penger. Profesjonelle kunder kan tape mer enn sitt opprinnelige innskudd. Opsjoner og børshandlede produkter er komplekse finansielle instrumenter og du risikerer kapitalen din. CFDer er komplekse instrumenter som innebærer stor risiko for raske tap på grunn av giring. 74% av alle ikke-profesjonelle kunder taper penger på CFDer hos denne leverandøren. Du burde tenke etter om du forstår hvordan CFDer fungerer og om du har råd til den høye risikoen for å tape penger. Profesjonelle kunder kan tape mer enn sitt opprinnelige innskudd. Opsjoner og turbowarranter er komplekse finansielle instrument og du risikerer kapitalen din.

Hva er åpningstidene til aksjemarkedene verden rundt?

Aksjemarkedenes åpningstider er de timene aksjebørsene er åpne og reflekterer en børs’ geografiske plassering. Les mer om de store aksjemarkedenes åpningstider og hvordan du kan trade på verdens største aksjebørser.

World flags Kilde: Bloomberg

Børsenes åpningstider forklart

Aksjemarkedets åpningstider varierer fra land til land, alt etter kulturen og de lokale arbeidstidene. De fleste av verdens aksjemarkeder er åpne mandag til fredag, og holder stengt i helgene. Noen børser, som for eksempel majoriteten av asiatiske børser, tar seg en lunsjpause, mens andre – inkludert de i Europa og Nord-Amerika – ikke gjør det.

Dette er forskjellig fra enkelte børser i Midtøsten, som Teheran Stock Exchange, som er åpne fra lørdag til onsdag. Børser er vanligvis stengt på helligdager, som varierer fra land til land.

Hvorfor har børsene forskjellige åpningstider?

Aksjemarkeders åpningstider varierer fra region til region for å kunne legge til rette for den største konsentrasjonen av kjøpere og selgere i løpet av disse timene for lokale, men også internasjonale, markedsdeltakere. Ved å ha bestemte åpningstider kan børsene forsikre seg om at det er en konsentrert likviditet mellom åpnings- og lukkingsbjellene, i stedet for sporadiske trades i løpet av dagen på en 24-timers basis.

Dersom en trade plasseres utenfor en børs’ åpningstider, vil den vanligvis bli satt i en kø som vil bli utført så snart markedet åpner for dagen. Hvis en trader gjør dette kan traden deres derimot oppleve slippage fra når den ble forespurt til den ble utført. Slippage forekommer fordi prisen kan endre seg i løpet av natten og være annerledes så snart åpningsbjellen har ringt.

Åpningstider til de største børsene i verden

Børs Åpningstider (lokal tid)* Åpningstider (norsk tid)
New Zealand Stock Market 10am – 4.45pm 23 - 06
Australian Securities Exchange 10am – 4pm 01 - 07
Tokyo Stock Exchange 9am – 3pm (lunch from 11.30am – 12.30pm) 01 – 07 (lunsj fra 03.30 – 04.30)
Shanghai Stock Exchange 9.30am – 3pm (lunch from 11.30am – 1pm) 02.30 – 08 (lunsj fra 04.30 – 06)
Shenzhen Stock Exchange 9.30am – 3pm (lunch from 11.30pm – 1pm) 02.30 – 08 (lunsj fra 04.30 – 06)
Hong Kong Stock Exchange 9.30am – 4pm (lunch from 12pm – 1pm) 02.30 – 09 (lunsj fra 05 – 06)
Bombay Stock Exchange 9.15am – 3.30pm 04.45 – 11
Tehran Stock Exchange 9am – 12.30pm 06.30 – 10
Deutsche Boerse (Frankfurt Stock Exchange) 8am – 8pm 07 – 19
Euronext Amsterdam 9am – 5.40pm 09 – 17.40
Euronext Paris 9am – 5:30pm 09 – 17.30
London Stock Exchange 8am – 4.30pm 09 – 17.30
Euronext Lisbon 8am – 4.30pm 09 – 17.30
Bolsa de Valores de Sao Paulo (Brazilian Stock Exchange) 10am – 5.30pm 14 – 21.30
Toronto Stock Exchange 9.30am – 4pm 15.30 – 22
NASDAQ 9.30am – 4pm 15.30 – 22
New York Stock Exchange 9.30am – 4pm 15.30 – 22

Åpningstider i Nord-Amerika

Nord-Amerika kan skryte på seg å ha to av verdens største aksjebørser: New York Stock Exchange (NYSE) og NASDAQ. De trader fra kl. 09.30 til 16 lokal tid (15.30-22 norsk tid), mandag til fredag, og tar ikke lunsjpause.*

Både NYSE og NASDAQ tilbyr trading etter åpningstidene mellom kl. 16 og 20 lokal tid (22-02 norsk tid).* Dette vil si at trades fortsatt kan utføres etter at selve børsen har stengt for dagen ved å bruke et elektronisk kommunikasjonsnettverk som automatisk matcher kjøpere og selgere.

Ved å utvide markedets åpningstider på denne måten, forsikrer NYSE og NASDAQ seg et høyere antall trades som kan behandles i løpet av én enkel dag, ofte gjort fullstendig av disse elektroniske systemene. Risikoen forbundet med å trade i løpet av de utvidede åpningstidene er at det kan være mindre likviditet i markedene fordi flertallet har sluttet å trade for dagen. Ordre kan også bli delvis fylt, noe som vil si at en selger kan få en verre pris enn forventet for salget sitt.

Amerikanske markeder er også stengt på helligdager, og noen av disse er Thanksgiving (fjerde torsdagen i november), første nyttårsdag (1. januar), Independence Day (4. juli) og President's Day (tredje mandag i februar).

Den andre store børsen på det nordamerikanske kontinentet ligger i Toronto, Canadas største by. Toronto-børsen har samme åpningstider som NYSE og NASDAQ, og holder også stengt på helligdager. Noen av de kanadiske helligdagene inkluderer Thanksgiving (andre mandag i oktober for Canada), Remembrance Day (11. november), Boxing Day (26. desember) og Canada Day (1. juli).

Klar til å begynne å trade på nordamerikanske aksjer? Åpne en tradingkonto hos IG.

Åpningstider i Europa

Euronext-børsen er den største i Europa og har kontorer i Paris, Amsterdam og Lisboa, for å nevne noen. Åpningstidene for alle Euronext-børsene er de samme – 09-17.30 (norsk tid) mandag til fredag. Fordi disse åpningstidene er fastsatte på tvers av flere beliggenheter, kan de variere med tanke på lokale klokkeslett. Paris, for eksempel, er åpent fra 09-17.30 lokal tid, mens Lisboa holder åpent fra 08-16.30 lokal tid, for å være sikre på at åpningstidene samsvarer med hverandre. Ingen av disse børsene tar lunsjpause.

En annen europeisk aksjebørs er London Stock Exchange (LSE), som er en av de største og mest prestisjetunge børsene i verden. Som man kan se i tabellen ovenfor så åpner London Stock Exchange kl. 09 og stenger kl. 17.30 (norsk tid), uten å ta lunsjpause.* LSE er stengt på helligdager, som inkluderer Good Friday (datoen endrer seg hvert år, men i 2020 er det 10. april, og i 2021 er det 2. april), May Day (første mandag i mai) og Spring Break Holiday (siste mandag i mai).

Øv på å trade europeiske aksjer i et risikofritt tradingmiljø med en demokonto hos IG.

Åpningstider i Asia

Normale tradingdager på de asiatiske børsene varierer veldig, men de fleste holder seg til standarden, mandag til fredag, satt av de vestlige motpartene. Shanghai, Hong Kong og Shenzhen Stock Exchange åpner alle til GMT + 8, der Shanghai og Shenzhen holder åpent fra kl. 02.30 til 08 (norsk tid). Tokyo Stock Exchange holder derimot åpent en time lenger, og kan trades fra kl. 02.30 til 09 (norsk tid).*

Ulikt fra børser i vesten, har mange asiatiske markeder lunsjpause – og lengden på disse pausene varierer. Shenzhen Stock Exchange har for eksempel en lunsjpause hver dag fra kl. 12.30 til 13 (lokal tid). Shanghai Exchange har en ganske lang lunsjpause, som varer i halvannen time fra kl. 11.30 til 13 (lokal tid), hver tradingdag.*

Asiatiske aksjebørser vil vanligvis kunngjøre i forkant hvilke helligdager de vil være stengt. De helligdagene i Kina der aksjemarkedene alltid er stengt på er Chinese New Year (datoen endres hvert år, men er den 25. januar 2020 og 12. februar 2021), Qingming Festival (4. april 2020 og 2021) og Dragon Boat Festival (7. juni 2019, 25. juni 2020 og 14. juni 2021). Hong Kong Stock Exchange og Shanghai Stock Exchange er også stengt disse dagene.

Når det gjelder Japan, er Tokyo Stock Exchange stengt på Coming of Age Day (andre mandag i januar), National Foundation Day (11. februar) og Shōwa Day (29. april).

Begynn å åpne og lukke posisjoner på asiatiske aksjer ved å åpne en tradingkonto.

Åpningstider i Midtøsten

Åpningstider i Midtøsten varierer avhengig av børsen. Saudi Stock Exchange, for eksempel, også kjent som Tadawul, åpner kl. 10 til 15 (lokal tid) søndag til torsdag – noe som tilsvarer kl. 08 til 13 norsk tid.* Helgene i Saudi-Arabia går fra fredag til lørdag, noe som vil si at Tadawul-børsen er en av få aksjebørser som holder åpent på søndager.

Helligdager å merke seg i Saudi-Arabia inkluderer Saudi National Day (23. september) og Eid-Al-Fitr, som markerer slutten på Ramadan. Andre fremtredende børser i Midtøsten inkluderer den i Irans hovedstad Tehran. Tehran Stock Exchange åpner kl. 09 til 12.30 (lokal tid) lørdag til onsdag, noe som tilsvarer kl. 06.30 til 10 (norsk tid).* Dette er fordi helgene i Iran er fra torsdag til fredag, i stedet for lørdag til søndag som regnes som arbeidsdager.

Iran har flest helligdager i verden, og noen som er verdt å nevne er Nowruz (19., 20. eller 21. mars – avhengig av året), Islamic Republic Day (vanligvis 1. april, men kan variere avhengig av året) og Death of Khomeini (4. juni).

Aksjebørser i Midtøsten følger ofte hviledagene slik de er foreskrevet i religiøs lære og ikke modellen satt av vestlige børser. Dette vil si at deres aksjemarkeders åpningstider og arbeidsdager vanligvis er forskjellige fra børsene i Nord-Amerika. Europa, Asia og Oseania. Verken Saudi Stock Exchange eller Teheran Stock Exchange tar lunsjpause.

Bygg en strategi for aksjetrading i et simulert markedsmiljø med en demokonto hos IG.

Åpningstider i Oseania

Australian Securities Exchange (ASX) er den største aksjebørsen i Oseania. Aksjemarkedets åpningstider for ASX er fra kl. 10 til 16 (lokal tid) mandag til fredag, noe som tilsvarer midnatt til kl. 07 norsk tid. Som de fleste børser utenfor Asia, stopper ikke tradingen på ASX for lunsj.*

Australia har flere helligdager hvor aksjemarkedene holder stengt. Noen eksempler som er verdt å nevne er Australia Day (26. januar), Anzac Day (25. april), Christmas Day (25. desember) og Boxing Day (26. desember). Det finnes også en rekke helligdager i de forskjellige territoriene, men traders burde sjekke de for New South Wales, da det er der ASX ligger.

New Zealand er et annet finansielt knutepunkt i Oseania, og landets største børs – New Zealand Stock Exchange (NZSX) – er åpen fra kl. 10 til 16.45 lokal tid. Dette tilsvarer kl. 23 til 06 norsk tid. NZSX tar heller ikke lunsjpause.

Hvordan trade de store aksjebørsene i verden

Med CFDer kan du spekulere på prisbevegelsene til et selskaps aksjer uten å direkte eie aksjene. Ved å gjøre dette har du muligheten til å generere gevinst fra et marked som både stiger og faller, fordi CFDer lar deg gå både long og short. CFDer kan også brukes til å spekulere på den økonomiske styrken til indekser som FTSE 100 og Wall Street.

For å trade aksjer med CFDer, kan du:

  • I løpet av få minutter begynne å trade på livemarkeder ved å åpne en tradingkonto hos IG
  • Bygge tradingstrategiene dine i et risikofritt tradingmiljø med en demokonto hos IG

* Ansvarsfraskrivelse: Klokkeslettene nevnt i denne artikkelen er satt av hver individuelle børs og kan variere. Åpningstidene kan endres når landene skifter fra og til sommertid.

Denne informasjonen har blitt forberedt av IG Europe GmbH. I tillegg til disclaimeren nedenfor, inneholder ikke denne siden oversikt over kurser, eller tilbud om, eller oppfordring til, en transaksjon i noe finansielt instrument. IG påtar seg intet ansvar for handlinger basert på disse kommentarene og for eventuelle konsekvenser som et resultat av dette. Ingen garanti gis for nøyaktigheten eller fullstendigheten av denne informasjonen. Personer som handler ut i fra denne informasjonen gjør det på egen risiko. Forskning gitt her tar ikke hensyn til spesifikke investeringsmål, finansiell situasjon og behov som angår den enkelte person som mottar dette. Denne informasjonen er ikke utarbeidet i samsvar med regelverket for investeringsanalyser, så derfor er denne informasjonen ansett å være markedsføringsmateriale. Selv om vi ikke er hindret i å handle i forkant av våre anbefalinger, ønsker vi ikke å dra nytte av dem før de blir levert til våre kunder. Se fullstendig disclaimer og kvartalsvis oppsummering.

Ser du muligheter?

Grip dem nå. Trade på over 17 000 markeder med vår prisvinnende plattform, med lave spreader på bl.a. indekser, aksjer og råvarer.

Kanskje du også er interessert i...

Beregne dine potensielle tradingkostnader med vår transparente avgiftsstruktur.

Finn ut hvorfor så mange kunder velger oss og hva som gjør oss til en verdensledende leverandør innen CFDer.

Være forberedt på kommende markedsbegivenheter med vår økonomiske kalender.