40 år i bransjen
185 800 kunder verden over
15 000 markeder

US markets take Monday by the horns

Heading into the close the FTSE 100 is struggling to stay above parity, but bullish US markets appear to be keeping it just in the blue.

Markets have recovered from the disappointment of Chinese housing figures. Although this potential bubble has not yet burst, it does appear that some of the hot air has escaped. 

This weekend’s promise from the G20 that it will pump $2 trillion into the global economy, while avoiding any specifics as to how it will achieve this, has done little to stimulate traders who have heard this patter before.

HSBC shares fall 5%

A miss is as good as a mile even if you do make $22.6 billion in profits, judging by the collapse in HSBC shares. Europe’s biggest capitalised bank has seen its shares go down as much as 5% in trading following the bank's inability to meet market expectations. 

Bovis Homes has set the bar high for this week’s UK house builders, as it has reported full-year profits up by 48%. Bank of England governor Mark Carney’s resilience in maintaining a long-term low interest rate outlook for the UK has continued to boost house prices.  

In the midst of a baby boom, Mothercare’s inability to convert the plethora of new parents into profits has seen CEO Simon Calver fall on his sword with the announcement that he will be stepping down in March. 

Dow jumps 100 points

As much as European equities might be second-guessing themselves, the US has started the day with a spring in its step with the Dow Jones adding over 100 points in its first 15 minutes and the S&P 500 hitting another all-time high. US markets are seeing a growing trend of investor pressure to activate change within companies. 

Nowhere is this clearer than in the case of Carl Ichan, now calling for eBay to spin-off its PayPal unit. Many of the technology companies have seen outstanding growth in the last couple of years, however they have not made full use of purchases made and have struggled with the weight of consequential market expectation.

Gold starts week strong

Gold continues to confound as it has spent much of the morning heading higher after its less-than-impressive performance last week, and looks set to challenge highs last seen in late October 2013. 

The decline in Chinese property has sent ripples of panic through the copper markets, as the commodity's largest consumer continues to show signs of cooling.

Quiet day for forex

Thin days of economic data tend to see currency markets tread water, and today is no exception to that rule. GBP/USD continues to decline, although at a considerably more lethargic pace than in previous trading sessions. EUR/USD traders are also giving the distinct appearance of still enjoying the weekend and, although an attempt to break the 1.3800 level looks on the cards, it is unlikely to happen today.

Denne informasjonen er utarbeidet av IG, forretningsnavnet til IG Markets Limited. I tillegg til disclaimeren nedenfor, inneholder ikke denne siden oversikt over kurser, eller tilbud om, eller oppfordring til, en transaksjon i noe finansielt instrument. IG påtar seg intet ansvar for handlinger basert på disse kommentarene og for eventuelle konsekvenser som et resultat av dette. Ingen garanti gis for nøyaktigheten eller fullstendigheten av denne informasjonen. Personer som handler ut i fra denne informasjonen gjør det på egen risiko. Forskning gitt her tar ikke hensyn til spesifikke investeringsmål, finansiell situasjon og behov som angår den enkelte person som mottar dette. Denne informasjonen er ikke utarbeidet i samsvar med regelverket for investeringsanalyser, så derfor er denne informasjonen ansett å være markedsføringsmateriale. Selv om vi ikke er hindret i å handle i forkant av våre anbefalinger, ønsker vi ikke å dra nytte av dem før de blir levert til våre kunder. Se fullstendig disclaimer og kvartalsvis oppsummering.

Finn artikler av analytikere

Tradingskolen

  • Marginhandel

    Les om hvordan du kan benytte giring til å oppnå en stor eksponering mot et finansmarked med en relativt lav førstegangsinvestering. Giring kan øke fortjenesten, men det er viktig å bruke teknikken med forsiktighet, fordi den også øker tapsrisikoen.

  • Vanlige handelsfeil

    Psykologi er et sentralt element innenfor verdipapirhandel. Hvordan du oppfatter markedet og reagerer på det, kan ha stor betydning for suksessen. I denne modulen går vi gjennom enkelte aspekter av handelspsykologien og identifiserer feil mange gjør.

  • Populære diagrammer

    Les om hvordan analytikere bruker grafer til å tolke investoratferd og forstå mønstre i markedet. Lær deg å bruke de ulike tilgjengelige grafene og identifisere kursmønstre etter hvert som de dannes.

Denne informasjonen er utarbeidet av IG, forretningsnavnet til IG Markets Limited. I tillegg til disclaimeren nedenfor, inneholder ikke denne siden oversikt over kurser, eller tilbud om, eller oppfordring til, en transaksjon i noe finansielt instrument. IG påtar seg intet ansvar for handlinger basert på disse kommentarene og for eventuelle konsekvenser som et resultat av dette. Ingen garanti gis for nøyaktigheten eller fullstendigheten av denne informasjonen. Personer som handler ut i fra denne informasjonen gjør det på egen risiko. Forskning gitt her tar ikke hensyn til spesifikke investeringsmål, finansiell situasjon og behov som angår den enkelte person som mottar dette. Det er ikke utarbeidet i samsvar med lovens krav for å fremme uavhengighet av investeringsanalyse og som sådan er ansett av å være markedsføringskommunikasjon. Selv om vi ikke er hindret i å handle i forkant av våre anbefalinger, ønsker vi ikke å dra nytte av dem før de blir levert til våre kunder.