40 år i bransjen
185 800 kunder verden over
15 000 markeder

S&P 500 back within touching distance of all-time highs

The technicals on the S&P 500 have been looking better and better all this week, and the index is now just 1.1% away from marking a new all-time high. Will the non-farm payroll numbers be the driver for a break through this level? On the other hand, valuations are stretched.

The S&P 500 has managed to close above 2100 for the first time since 20 April and is now a mere 1.1% away from a new all-time high. ADP employment for May was in line with market expectations, which was readily greeted by a market eagerly awaiting the release of the non-farm payrolls numbers. Just as markets had begun to increasingly price in a July rate hike, a week of mixed US data started to cast doubt on this eventuality. US markets were reassured by the ADP employment print and now look primed to break sharply higher should NFP come within market expectations.

The technicals on the S&P 500 have been looking better and better all this week. The trend indication of the Ichimoku cloud returned to uptrend territory again on Monday. With strong technicals and a close above the important psychological level of 2100, this bodes well for the session today and into next week.

S&P 500 Ichimoku cloud chart

On the other hand, valuations at an index level continue to look highly stretched. The price-to-future earnings ratio on the S&P 500 is currently sitting at 17.9, a full 1.7 standard deviations above the long-term average. This a level that has often prompted sharp reversals in the index.

S&P 500 12-month future earnings chart

The drivers of the index have changed dramatically over the past month. The rally from February was driven by short-covering in the energy and materials space. But investors have rotated out of these sectors and much of the gains of the past month have been driven by previously out of favour sectors such as information technology, healthcare and financials.

S&P 500 sector returns chart

While the valuation of the index as a whole looks increasingly stretched, the energy space stands out with the most dissonance between price and future earnings. Valuations in energy stocks seem to be looking through the already improved oil price of close to $50 and are valuing the stocks with an oil price of $70 or higher. US consumer staples stocks also look to be trading at concerning valuations and ones that can’t be explained away by a difficult-to-forecast commodity price.

S&P 500 sector forward returns chart

To emphasise the point, consumer staples also stand out as increasingly overvalued in enterprise value-to-EBITDA (earnings before interest, tax, depreciation and amortisation) terms as well.

S&P 500 EBITDA chart

Two stocks that look primed to continue to build on a strong session are Humana and Marathon Oil.

News that the buyout offer from Aetna for Humana may get the go ahead from the courts helped the stock see its biggest one-day move in over a year. There’s a good chance this momentum will continue into Friday’s session with the technical picture increasing pointing to further gains.

Humana price chart

After gaining 3.7% this week, Marathon Oil looks primed to push higher again. The decline in EIA crude oil inventories seems to have neutered the disappointment from an uneventful OPEC meeting. This week’s momentum could continue to see the stock move high enough to retest $14.90.

Marathon Oil price chart

Denne informasjonen er utarbeidet av IG, forretningsnavnet til IG Markets Limited. I tillegg til disclaimeren nedenfor, inneholder ikke denne siden oversikt over kurser, eller tilbud om, eller oppfordring til, en transaksjon i noe finansielt instrument. IG påtar seg intet ansvar for handlinger basert på disse kommentarene og for eventuelle konsekvenser som et resultat av dette. Ingen garanti gis for nøyaktigheten eller fullstendigheten av denne informasjonen. Personer som handler ut i fra denne informasjonen gjør det på egen risiko. Forskning gitt her tar ikke hensyn til spesifikke investeringsmål, finansiell situasjon og behov som angår den enkelte person som mottar dette. Denne informasjonen er ikke utarbeidet i samsvar med regelverket for investeringsanalyser, så derfor er denne informasjonen ansett å være markedsføringsmateriale. Selv om vi ikke er hindret i å handle i forkant av våre anbefalinger, ønsker vi ikke å dra nytte av dem før de blir levert til våre kunder. Se fullstendig disclaimer og kvartalsvis oppsummering.

Finn artikler av analytikere

Tradingskolen

 • Innføring i CFD-handel

  Innføring i CFD-handel (Contracts For Difference) og hvordan det fungerer. Vi oppgir eksempler og grunner til å handle CFDer. Vi omtaler også kurssettingen og finansieringskravene.

   

 • Råvarer forklart

  Råvarer er grunnlaget for omtrent alle andre tenkelige produkter og har en avgjørende betydning i moderne økonomier. Les mer om hvordan de volatile, men uvurderlige naturressursene passer inn i det bredere markedet.

 • Innføring i giring

  Les om hvordan du kan benytte giring til å oppnå en stor eksponering mot et finansmarked med en relativt lav førstegangsinvestering. Giring kan øke fortjenesten, men det viktig å bruke teknikken med forsiktighet, ettersom den også øker tapsrisikoen.

Denne informasjonen er utarbeidet av IG, forretningsnavnet til IG Markets Limited. I tillegg til disclaimeren nedenfor, inneholder ikke denne siden oversikt over kurser, eller tilbud om, eller oppfordring til, en transaksjon i noe finansielt instrument. IG påtar seg intet ansvar for handlinger basert på disse kommentarene og for eventuelle konsekvenser som et resultat av dette. Ingen garanti gis for nøyaktigheten eller fullstendigheten av denne informasjonen. Personer som handler ut i fra denne informasjonen gjør det på egen risiko. Forskning gitt her tar ikke hensyn til spesifikke investeringsmål, finansiell situasjon og behov som angår den enkelte person som mottar dette. Det er ikke utarbeidet i samsvar med lovens krav for å fremme uavhengighet av investeringsanalyse og som sådan er ansett av å være markedsføringskommunikasjon. Selv om vi ikke er hindret i å handle i forkant av våre anbefalinger, ønsker vi ikke å dra nytte av dem før de blir levert til våre kunder.