40 år i bransjen
185 800 kunder verden over
15 000 markeder

Anglo American PLC results – Production vs Earnings?

Anglo American is the fifth largest diversified mining company in the world in terms of market capitalisation, with a primary listing in London (FTSE) and a secondary listing in South Africa (JSE). The company is set to release 2014 interim results on the 25 July 2014.

bg_anglo_american_1116085

A recent report by Anglo American showed production for the 2014 interim period to have increased from the previous comparative period by the following percentage amounts; iron ore +5%, export metallurgical coal +21%, export thermal coal +4%, copper +12%, nickel +35% and diamonds +12%. Due to the prolonged strike within the platinum sector, platinum production fell 39% over the interim period.

Using 2013 full year results as the most recent full year reference point we note that the contribution of the respective resources to the group’s revenue are as follows,  iron ore 19.71%, diamonds 19.37%, platinum 17.2%, copper 16.31%, metallurgical coal 10.27%, thermal coal 9.09% and nickel 0.41%. The remainder of revenue contributions came from other mining and industrial activities as well as niobium and phosphates.

When removing cost of sales, operating expenses, tax and dividends to preference shareholders and bondholders from revenue we arrive at perhaps a more meaningful weighting of earnings from the various resources. The full year 2013 divide of earnings shows the following contributions: iron ore 42.09%, copper 30.04%, diamonds 19.90%, thermal coal 14.85%, platinum 10.74%, metallurgical coal 2.24% and nickel with a negative contribution of -2.02%. Further negative contributions to the overall earnings were from other mining and industrial activities, exploration, corporate activities and unallocated costs. 

 

1st half 2014 production

2013 revenue contribution (FY)**

2013 earnings contribution (FY)**

Iron Ore

+5%

+19.7%

+42.09%

Metallurgical coal

+21%

+10.27%

+2.24%

Thermal coal

+4%

+9.09%

+14.85%

Copper

+12%

+16.31%

+30.04

Nickel

+35%

+0.41%

-2.02%

Diamonds

+12%

+19.37%

+19.90%

Platinum

-39%

+17.2%

+10.74

Other

 

+7.64%

-19.86%

 

Looking at the recent production report relative to previous earnings, it is noted that the dramatic improvement in nickel output equates to very little in terms of group earnings especially when we consider lasts years contribution was negative. Iron ore, of which the bulk of production is through Anglo American PLC’s subsidiary Kumba Iron Ore, is by far the most important contributor to group earnings. Over the six month reporting period, the spot price of iron ore has declined around 27.61%, more than offsetting the benefit of a weaker rand for South Africa exporters of the metal. As a result, the 5% production increase from Kumba hasn’t translated into higher profitability and the company has guided that basic earnings would be 11% lower than the 2013 interim comparative period.

The impact of the five month long strike on Rustenburg mining operations, combined with a depressed platinum price witnesses Anglo American Platinum (Anglo American PPL’s subsidiary and number one platinum producer in the world) results reflect a basic earnings  decline of 65%.  With iron ore and platinum accounting for a sizeable proportion of historical earnings (around 52% of total earnings, 44% of positive earnings contributions), copper, diamond and thermal coal will need to offset the earnings drag induced from the aforementioned if we are to witness improved interim results from Anglo American. Thermal coal prices have however declined around 10% over the period while copper has given up around 6%. Currency movements have been flat to less favourable in the last three months of the six month period to be reported.

Consensus estimates predict that Anglo American earnings for the interim period will reflect a year-on-year decline of 9.3% to 88.9 U.S. cents per share. 

Technical analysis

The price of Anglo American (SA) has been trading within a broad range for the last four months, between levels 25500 and 28700. The price has found resistance at the top of the range whilst in overbought territory and is experiencing a short term decline.

The long-term trend however remains up, as the price trades firmly above the 200-day simple moving average (blue line). With the long-term trend in mind trend followers would look for entry in line with this trend, waiting for a break above resistance at 28,700 or reversal near support at 25,500 for long entry.

Anglo American PLC 23072014
Anglo American PLC

 

 

Denne informasjonen er utarbeidet av IG, forretningsnavnet til IG Markets Limited. I tillegg til disclaimeren nedenfor, inneholder ikke denne siden oversikt over kurser, eller tilbud om, eller oppfordring til, en transaksjon i noe finansielt instrument. IG påtar seg intet ansvar for handlinger basert på disse kommentarene og for eventuelle konsekvenser som et resultat av dette. Ingen garanti gis for nøyaktigheten eller fullstendigheten av denne informasjonen. Personer som handler ut i fra denne informasjonen gjør det på egen risiko. Forskning gitt her tar ikke hensyn til spesifikke investeringsmål, finansiell situasjon og behov som angår den enkelte person som mottar dette. Denne informasjonen er ikke utarbeidet i samsvar med regelverket for investeringsanalyser, så derfor er denne informasjonen ansett å være markedsføringsmateriale. Selv om vi ikke er hindret i å handle i forkant av våre anbefalinger, ønsker vi ikke å dra nytte av dem før de blir levert til våre kunder. Se fullstendig disclaimer og kvartalsvis oppsummering.

Finn artikler av analytikere

Tradingskolen

  • Hva er shortsalg?

    Shortsalg gjør det mulig å tjene penger i et fallende marked eller beskytte eksisterende investeringer. Les mer om hvordan og hvorfor shortsalg kan inngå som en viktig del av en balansert handelsstrategi.

  • Ordretyper

    Lær deg de forskjellige teknikkene for å åpne og lukke en posisjon – fra enkel, umiddelbar handel til en automatisk instruksjon om å handle i ditt fravær. Ved å legge inn ordrer kan du sikre gevinst eller beskytte deg mot tap. Bli kjent med de ulike ordretypene og hvordan de brukes.

  • Handel i ETP

    Les mer om hvordan de beste egenskapene til ulike investeringsinstrumenter kombineres i børshandlede produkter (ETP). Lær mer om de forskjellige ETP-typene og markedene du kan handle på.

Denne informasjonen er utarbeidet av IG, forretningsnavnet til IG Markets Limited. I tillegg til disclaimeren nedenfor, inneholder ikke denne siden oversikt over kurser, eller tilbud om, eller oppfordring til, en transaksjon i noe finansielt instrument. IG påtar seg intet ansvar for handlinger basert på disse kommentarene og for eventuelle konsekvenser som et resultat av dette. Ingen garanti gis for nøyaktigheten eller fullstendigheten av denne informasjonen. Personer som handler ut i fra denne informasjonen gjør det på egen risiko. Forskning gitt her tar ikke hensyn til spesifikke investeringsmål, finansiell situasjon og behov som angår den enkelte person som mottar dette. Det er ikke utarbeidet i samsvar med lovens krav for å fremme uavhengighet av investeringsanalyse og som sådan er ansett av å være markedsføringskommunikasjon. Selv om vi ikke er hindret i å handle i forkant av våre anbefalinger, ønsker vi ikke å dra nytte av dem før de blir levert til våre kunder.