40 år i bransjen
185 800 kunder verden over
15 000 markeder

Twitter contrarian calls it a buy

Twitter is currently one of the worst performing stocks in the NASDAQ; it has fallen over 50% year-to-date, which was accentuated by the first quarter results that saw TWTR losing 28% since the release. 

Whether you look at TWTR from a technical, quantitative or fundamental basis, it is hard to make a case that does not see it under pressure in the short term. The market sees this too, as the fall in the share price could be construed as a company that is a niche business and is unable to properly monetise its product, as advertisers question the penetration of ad dollar spent on the micro-blogging site.

With a consensus-blended forward P/E ratio of 422 times, and a falling month active user base, the market has every right to ask the same questions.

However, Nomura has upgraded its call on TWTR to a buy, which might explain the 10.7% jump in the share price overnight. The report believes TWTR now has a target price of US$43, implying a 27.5% upside from the closing price.

It sees five major reasons for upgrading the stock and sees TWR with a P/E ratio of 24 times its 2017 earnings per share expectations on these five points: 

 1. TWTR is not a niche product and at current price, Nomura sees deep risk/reward returns as product enhancements take hold.
 2. Increasing monetisation velocity per user; it sees TWTR as the fastest growth player in the sector. Nomura sees ad budgets steadily shifting to TWTR, which will drive robust monetisation in FY16 and 17.
 3. International users are only just scratching the surface; 80% of all TWTR users come from outside the US, but only 28% of revenue in the first quarter came from this market. Nomura believes TWTR has an untapped resource at its disposal.
 4. Margins will be higher; TWTR operates in a relatively fixed operating structure, seeing an incremental move over time as revenue and ad prices increase. Nomura currently sees the Street seeing TWTR achieving a margin 30%. It is forecasting margins to be in-line with Facebook at 60% to 70% over the coming two years.
 5. Raising revenue estimates; Nomura has lifted its revenue and earnings before income tax, depreciation and amortisation (EBITDA) estimates to better reflect monetisation and margins; it sees TWTR generating earnings of $2.19 per share by 2017.

These are valid assumptions and the case for TWTR to reach these targets seems achievable, however it does not excuse the fact that ad dollars are currently indifferent to the market penetration on the site.

Yes optimisation upgrades are coming, but the lessons learnt from Facebook linger; major advertisers left the site in the beginning as it was not seen as beneficial to marketing planning, and it took a lot of hard work to get them to return.

The other part of TWTR that is unknown is longevity. Will its users move to more ‘now’ and targeted sites? If this is the case, will TWTR have to follow Facebook’s lead and buy its way to the users through acquisition? This is something it may not have the ability to do.

 

The Review and Outlook

Keep up to date with all the latest news and trends with our fortnightly snapshot of the markets. 

Denne informasjonen er utarbeidet av IG, forretningsnavnet til IG Markets Limited. I tillegg til disclaimeren nedenfor, inneholder ikke denne siden oversikt over kurser, eller tilbud om, eller oppfordring til, en transaksjon i noe finansielt instrument. IG påtar seg intet ansvar for handlinger basert på disse kommentarene og for eventuelle konsekvenser som et resultat av dette. Ingen garanti gis for nøyaktigheten eller fullstendigheten av denne informasjonen. Personer som handler ut i fra denne informasjonen gjør det på egen risiko. Forskning gitt her tar ikke hensyn til spesifikke investeringsmål, finansiell situasjon og behov som angår den enkelte person som mottar dette. Denne informasjonen er ikke utarbeidet i samsvar med regelverket for investeringsanalyser, så derfor er denne informasjonen ansett å være markedsføringsmateriale. Selv om vi ikke er hindret i å handle i forkant av våre anbefalinger, ønsker vi ikke å dra nytte av dem før de blir levert til våre kunder. Se fullstendig disclaimer og kvartalsvis oppsummering.

The Review and Outlook

Keep up to date with all the latest news and trends with our fortnightly snapshot of the markets. 

Finn artikler av analytikere

Tradingskolen

 • Vanlige handelsfeil

  Psykologi er et sentralt element innenfor verdipapirhandel. Hvordan du oppfatter markedet og reagerer på det, kan ha stor betydning for suksessen. I denne modulen går vi gjennom enkelte aspekter av handelspsykologien og identifiserer feil mange gjør.

 • Fordeler og ulemper

  Shortsalg gjør det mulig å tjene penger i et fallende marked eller beskytte eksisterende investeringer. Les mer om hvordan og hvorfor shortsalg kan inngå som en viktig del av en balansert handelsstrategi.

 • Innføring i CFD-handel

  Innføring i CFD-handel (Contracts For Difference) og hvordan det fungerer. Vi oppgir eksempler og grunner til å handle CFDer. Vi omtaler også kurssettingen og finansieringskravene.

   

Denne informasjonen er utarbeidet av IG, forretningsnavnet til IG Markets Limited. I tillegg til disclaimeren nedenfor, inneholder ikke denne siden oversikt over kurser, eller tilbud om, eller oppfordring til, en transaksjon i noe finansielt instrument. IG påtar seg intet ansvar for handlinger basert på disse kommentarene og for eventuelle konsekvenser som et resultat av dette. Ingen garanti gis for nøyaktigheten eller fullstendigheten av denne informasjonen. Personer som handler ut i fra denne informasjonen gjør det på egen risiko. Forskning gitt her tar ikke hensyn til spesifikke investeringsmål, finansiell situasjon og behov som angår den enkelte person som mottar dette. Det er ikke utarbeidet i samsvar med lovens krav for å fremme uavhengighet av investeringsanalyse og som sådan er ansett av å være markedsføringskommunikasjon. Selv om vi ikke er hindret i å handle i forkant av våre anbefalinger, ønsker vi ikke å dra nytte av dem før de blir levert til våre kunder.