40 år i bransjen
185 800 kunder verden over
15 000 markeder

Budget 2013: Stock market winners and losers

George Osborne’s 2013 Budget was viewed as something of a political success for the chancellor, but can we draw any lessons from stock market performance in the six months following it? 

As the chancellor lays out his plans for the year ahead, we take a look at the winners and losers from the 2013 Budget.

Some of the main points from the 2013 Budget were as follows:

- GDP growth forecast to be 0.6% for 2013
- Borrowing to hit £114 billion
- £3 billion added to infrastructure spending for 2015/16
- Corporation tax cut by 1% in April 2015
- New Help to Buy scheme for homebuyers
- Fuel duty and beer duty rises scrapped

A look back at performance

If we look at the performance of the FTSE 350 in the wake of the Budget, the winners and losers work out as follows:

Sector

% return

Telecoms Services 17.09
Consumer Discretionary 16.71
Healthcare 7.59
Industrials 6.71
Financials 6.05
Utilities 5.41
IT 3.13
Consumer Staples -2.38
Energy -2.68
Materials -3.53

 

Breaking these figures down into individual stocks presents a more interesting picture. Some of the top gainers from the FTSE 350 were house building companies, with investors buoyed by the Help to Buy scheme, which in the past year has prompted a surge in house prices, especially in London and the south-east.

In the six months after the Budget, Countrywide and Barratt Developments rose, by 28.3% and 23.4% respectively, while Rightmove, the property website, enjoyed a 25.1% rise. The housebuilding sector as a whole has continued to rise, and the decision to extend it to 2020 sets the stage for more gains in this sector.

Also in the list of winners were the pub groups JD Wetherspoon, Enterprise Inns and Mitchells & Butlers. Mr Osborne’s decision to scrap the planned rise in beer duty was partly the result of a sustained effort by the Campaign for Real Ale (CAMRA) that mobilised its members to lobby for a change in policy. Six months on from the Budget, JD Wetherspoon was 28% higher, Enterprise Inns had rallied 25% and Mitchells & Butlers was up 25%. The improving consumer outlook played its part too, with UK drinkers feeling able to spend more of their hard-earned cash in the nation’s pubs.

The chancellor was able to paint a better picture for the future of the British economy. Given the strong performance of the Consumer Discretionary sector, with names such as SuperGroup, Thomas Cook and Dixons all gaining, it seems his confidence was justified.

Looking briefly at the losers, it was the materials sector that was hit hardest. This sector contains the miners, an area almost entirely separate from the British domestic economy. Names like Kazakhmys, Polymetal and Antofagasta all dropped for reasons unrelated to the Chancellor’s performance.

How will Osborne affect markets this year?

This underscores an important point; Britain is not immune from the global economy, and the chancellor cannot boost growth in emerging markets or the eurozone; but he can influence certain areas in the UK. As we look ahead, much of the Budget has, as usual, been flagged up already. But supportive words could help enliven those parts of the FTSE 350 that focus on the UK economy, and so we are looking to homebuilding (and related companies), retail and pub companies for the immediate post-Budget reaction.

Denne informasjonen er utarbeidet av IG, forretningsnavnet til IG Markets Limited. I tillegg til disclaimeren nedenfor, inneholder ikke denne siden oversikt over kurser, eller tilbud om, eller oppfordring til, en transaksjon i noe finansielt instrument. IG påtar seg intet ansvar for handlinger basert på disse kommentarene og for eventuelle konsekvenser som et resultat av dette. Ingen garanti gis for nøyaktigheten eller fullstendigheten av denne informasjonen. Personer som handler ut i fra denne informasjonen gjør det på egen risiko. Forskning gitt her tar ikke hensyn til spesifikke investeringsmål, finansiell situasjon og behov som angår den enkelte person som mottar dette. Denne informasjonen er ikke utarbeidet i samsvar med regelverket for investeringsanalyser, så derfor er denne informasjonen ansett å være markedsføringsmateriale. Selv om vi ikke er hindret i å handle i forkant av våre anbefalinger, ønsker vi ikke å dra nytte av dem før de blir levert til våre kunder. Se fullstendig disclaimer og kvartalsvis oppsummering.

Finn artikler av analytikere

Tradingskolen

  • Indekser forklart

    Les mer om formålet med større og mindre aksjeindekser og hvordan de er satt sammen. Lær hvordan du kan oppnå eksponering mot disse volatile markedene gjennom noen av verdens mest populære handelsprodukter.

  • Populære diagrammer

    Les om hvordan analytikere bruker grafer til å tolke investoratferd og forstå mønstre i markedet. Lær deg å bruke de ulike tilgjengelige grafene og identifisere kursmønstre etter hvert som de dannes.

  • Drivere i råvaremarkedet

    Råvarer er grunnlaget for omtrent alle andre tenkelige produkter og er like viktige som de er volatile. Les mer om hvordan disse uvurderlige naturressursene passer inn i det bredere markedet.

Denne informasjonen er utarbeidet av IG, forretningsnavnet til IG Markets Limited. I tillegg til disclaimeren nedenfor, inneholder ikke denne siden oversikt over kurser, eller tilbud om, eller oppfordring til, en transaksjon i noe finansielt instrument. IG påtar seg intet ansvar for handlinger basert på disse kommentarene og for eventuelle konsekvenser som et resultat av dette. Ingen garanti gis for nøyaktigheten eller fullstendigheten av denne informasjonen. Personer som handler ut i fra denne informasjonen gjør det på egen risiko. Forskning gitt her tar ikke hensyn til spesifikke investeringsmål, finansiell situasjon og behov som angår den enkelte person som mottar dette. Det er ikke utarbeidet i samsvar med lovens krav for å fremme uavhengighet av investeringsanalyse og som sådan er ansett av å være markedsføringskommunikasjon. Selv om vi ikke er hindret i å handle i forkant av våre anbefalinger, ønsker vi ikke å dra nytte av dem før de blir levert til våre kunder.