40 år i bransjen
185 800 kunder verden over
15 000 markeder

RIO applying the brakes on capex

The release of Rio Tinto’s capex guidance is a perfect illustration of why mining services companies are experiencing such a major downturn.

Up until October this year, RIO withdrew $800 million in exploration and evaluation spending, $50 million more than forecast.

The company is also looking at cutting capex by almost 50% in two years; on current guidance the calendar year will see US$14 billion in capex falling to US$11 billion in CY14 and then US$8 billion in CY15 – that is a 20% reduction year-on-year.

The company is also looking at stripping out copper assets that do not meet its criteria, which would mean four low-cost, long-life operations will remain, with two greenfields to be developed; this is expected to see $1.8 billion being delivered back to the company.

The company has so far delivered $2.3 billion in asset divestments and I would suspect this will continue as the company looks to remove legacy issues from the acquisitions of Coal and Allied, Riversdale and Alcan.

It the Alcan assets that I believe will the heaviest hit. Aluminium prices are at four year lows, demand is waning and the cost of doing business at the Alcan plants is far from ideal. I would expect Sam Walsh to continue to wind these plays back and that point was summaries in the statement as the company looks to reduce operating cost through the sale suspension or curtailment of non-core assets.

The Trade

This news will be a net positive to RIO; margins should expand, and with the company firmly aligned to its iron ore division, expectations are growing for a solid second half of CY13. However in the short term this may have already been built-in, having seen the share price jump 5% in three days.

My view is RIO needs to see these structural changes appearing on the fundamentals, so come February I would expect margins and net profit to have benefited from the iron price and the lower cost environment. Until then I suspect RIO will drift with the cyclical space, and any changes to China’s import numbers or a crackdown on funding will see RIO heading back to $60 mark, which is the 50% retracement level of the year-to-date high and year-to-date low.

I also notice RIO is bouncing off its top Bollinger band and has returned to the 20 day moving average. If the down trend momentum holds I suspect RIO will hit 63.68; the 61.8% retracement level.

Until I see a clear change in the investment trends, RIO is likely to hold in a trading band of $60 to $66.

Denne informasjonen er utarbeidet av IG, forretningsnavnet til IG Markets Limited. I tillegg til disclaimeren nedenfor, inneholder ikke denne siden oversikt over kurser, eller tilbud om, eller oppfordring til, en transaksjon i noe finansielt instrument. IG påtar seg intet ansvar for handlinger basert på disse kommentarene og for eventuelle konsekvenser som et resultat av dette. Ingen garanti gis for nøyaktigheten eller fullstendigheten av denne informasjonen. Personer som handler ut i fra denne informasjonen gjør det på egen risiko. Forskning gitt her tar ikke hensyn til spesifikke investeringsmål, finansiell situasjon og behov som angår den enkelte person som mottar dette. Denne informasjonen er ikke utarbeidet i samsvar med regelverket for investeringsanalyser, så derfor er denne informasjonen ansett å være markedsføringsmateriale. Selv om vi ikke er hindret i å handle i forkant av våre anbefalinger, ønsker vi ikke å dra nytte av dem før de blir levert til våre kunder. Se fullstendig disclaimer og kvartalsvis oppsummering.

Finn artikler av analytikere

Tradingskolen

  • Handelsteknikker

    Les mer om formålet med større og mindre aksjeindekser og hvordan de er satt sammen. Lær hvordan du kan oppnå eksponering mot disse volatile markedene gjennom noen av verdens mest populære handelsprodukter.

  • Hva er shortsalg?

    Shortsalg gjør det mulig å tjene penger i et fallende marked eller beskytte eksisterende investeringer. Les mer om hvordan og hvorfor shortsalg kan inngå som en viktig del av en balansert handelsstrategi.

  • Hva er en ETP?

    Les mer om hvordan de beste egenskapene til ulike investeringsinstrumenter kombineres i børshandlede produkter (ETP). Lær mer om de forskjellige ETP-typene og markedene du kan handle på.

Denne informasjonen er utarbeidet av IG, forretningsnavnet til IG Markets Limited. I tillegg til disclaimeren nedenfor, inneholder ikke denne siden oversikt over kurser, eller tilbud om, eller oppfordring til, en transaksjon i noe finansielt instrument. IG påtar seg intet ansvar for handlinger basert på disse kommentarene og for eventuelle konsekvenser som et resultat av dette. Ingen garanti gis for nøyaktigheten eller fullstendigheten av denne informasjonen. Personer som handler ut i fra denne informasjonen gjør det på egen risiko. Forskning gitt her tar ikke hensyn til spesifikke investeringsmål, finansiell situasjon og behov som angår den enkelte person som mottar dette. Det er ikke utarbeidet i samsvar med lovens krav for å fremme uavhengighet av investeringsanalyse og som sådan er ansett av å være markedsføringskommunikasjon. Selv om vi ikke er hindret i å handle i forkant av våre anbefalinger, ønsker vi ikke å dra nytte av dem før de blir levert til våre kunder.