40 år i bransjen
185 800 kunder verden over
15 000 markeder

BHP smashing records

The release of BHP’s first quarter numbers shows one thing very clearly; CEO Andrew Mackenzie’s focus on increased asset productivity is providing definitive results.

The key theme of quarterly numbers is the ’Mackenzie’ effect on petroleum. The 62.7 million barrels of oil equivalent (Mmboe) was ahead of expectations and a record print for the company. Shale liquids (LNG and crudes) saw a 16% jump which significantly underpinned the numbers in petrol as the Black Hawk (formally Petrohawk) assets finally tick over.

It is one area that Mackenzie has been targeting since taking the helm in March, and with petroleum registering an EBIT of 41% at last call there is no doubt he will want the division to gap up on iron ore over the years.

However iron ore itself was a standout, at a touch under 49 million tonnes for the quarter (a record number), and BHP has been able to upgrade its fiscal year guidance to 212 million tonnes on a 100% basis (192 million tonnes on a share basis).

With iron ore averaging US$135.1 speculation will grow as to the value extraction and the effect on the bottom line come the February first half numbers.

This statement from Mackenzie perfectly encapsulates the results from the iron ore: “Our pursuit of productivity gains and operating excellence is already yielding strong results; there is no better example than in our iron ore business”.

The statements mean BHP sees the China story continuing even though the company forecasts the country’s GDP at 6% in FY15 and 16. The confidence in the division from management will please and excite investors and will drive investment.

The Rest

I need to allude to the rest of the reported numbers, particularly copper and thermal coal. Copper output of 403,000 kilotons was soft as flows from Olympic Dam impacted production, however the impact is believed to immaterial with fiscal guidance maintained as the company turns more attention to Escondida.

Thermal Coal remains in decline and the recent sell off of assets in the Hunter valley as well as Queensland are expect to see thermal shrinking further into the further however at 19.6 million tonnes the figure suggest BHP is looking for stabilisation in this area.

Coking coal (metallurgic) was also soft at 10.2 million tonnes and was flagged at its recent update as scheduled maintenance at Riversdale and wall movements at Crinum and West Clift hit the figures.

However these divisions combined equate to less than 20% of EBIT, with copper taking up a fair chunk of remaining earnings. I see the results in coal as fairly immaterial and with petroleum becoming the second pillar and potash the fifth pillar in the years to come the copper result would be of most concern.

However I do see the ramp up of Escondida offsetting the issue at Olympic Dam and will see copper holding the third pillar of BHP’s strategy and will pick up as the US and European home demand picks up.

Technicals

BHP has traded in band now for over two years, it finds very strong support below $32 and particularly around $30.50 with strong resistance at 39.50 and $39.89 which is the 50% retracement of the 2011 high to the 2012 low.

Since the questioning of the China story and the ‘death of the mining boom’ BHP has been stuck in this band.

However, I see these results translating into material longer term numbers. I see a trade opportunity in the short term of buying the stock to be stopped out at resistance on expectations of a pullback.

Come December with two months to BHP’s first half numbers a retest of the $39.50 resistance should occur and may see BHP finally breaking out and head to the next level of $42.21.

BHP share price

Denne informasjonen er utarbeidet av IG, forretningsnavnet til IG Markets Limited. I tillegg til disclaimeren nedenfor, inneholder ikke denne siden oversikt over kurser, eller tilbud om, eller oppfordring til, en transaksjon i noe finansielt instrument. IG påtar seg intet ansvar for handlinger basert på disse kommentarene og for eventuelle konsekvenser som et resultat av dette. Ingen garanti gis for nøyaktigheten eller fullstendigheten av denne informasjonen. Personer som handler ut i fra denne informasjonen gjør det på egen risiko. Forskning gitt her tar ikke hensyn til spesifikke investeringsmål, finansiell situasjon og behov som angår den enkelte person som mottar dette. Denne informasjonen er ikke utarbeidet i samsvar med regelverket for investeringsanalyser, så derfor er denne informasjonen ansett å være markedsføringsmateriale. Selv om vi ikke er hindret i å handle i forkant av våre anbefalinger, ønsker vi ikke å dra nytte av dem før de blir levert til våre kunder. Se fullstendig disclaimer og kvartalsvis oppsummering.

Finn artikler av analytikere

Tradingskolen

 • Handle i aksjer

  Uten aksjer ville vi heller ikke hatt børser, som spiller en viktig rolle i landets økonomiske system. Les mer om hvordan aksjehandelen gjør det mulig for selskaper å vokse og utvikle seg, samtidig som den utgjør en inntektskilde for privatinvestorer og større fond.

 • Trender

  Les om hvordan analytikere bruker grafer til å tolke investoratferd og forstå mønstre i markedet. Lær deg å bruke de ulike tilgjengelige grafene og identifisere kursmønstre etter hvert som de dannes.

 • Innføring i CFD-handel

  Innføring i CFD-handel (Contracts For Difference) og hvordan det fungerer. Vi oppgir eksempler og grunner til å handle CFDer. Vi omtaler også kurssettingen og finansieringskravene.

   

Denne informasjonen er utarbeidet av IG, forretningsnavnet til IG Markets Limited. I tillegg til disclaimeren nedenfor, inneholder ikke denne siden oversikt over kurser, eller tilbud om, eller oppfordring til, en transaksjon i noe finansielt instrument. IG påtar seg intet ansvar for handlinger basert på disse kommentarene og for eventuelle konsekvenser som et resultat av dette. Ingen garanti gis for nøyaktigheten eller fullstendigheten av denne informasjonen. Personer som handler ut i fra denne informasjonen gjør det på egen risiko. Forskning gitt her tar ikke hensyn til spesifikke investeringsmål, finansiell situasjon og behov som angår den enkelte person som mottar dette. Det er ikke utarbeidet i samsvar med lovens krav for å fremme uavhengighet av investeringsanalyse og som sådan er ansett av å være markedsføringskommunikasjon. Selv om vi ikke er hindret i å handle i forkant av våre anbefalinger, ønsker vi ikke å dra nytte av dem før de blir levert til våre kunder.