40 år i bransjen
185 800 kunder verden over
15 000 markeder

Santos - mixed today massive tomorrow

Santo’s third-quarter production and revenue numbers were a tale of two stories.

Production versus revenue

Third-quarter production for Santos of 13.4 million barrels of oil equivalent (Mmboe) was a touch soft on the side compared to the corresponding period last year. Year-to-date production remains behind 2012, with 37.9 Mmboe extracted so far versus 38.9 Mmboe this time last year, representing a  3% drop.

The biggest disappointment out of the announcement was that full-year production is likely to finish at the lower end of company guidance of 52 to 55 Mmboe, due to issues experienced in August; this is especially disappointing considering the Santos downgrade of production guidance in July.

Santos’ reasoning for this lower call is due to the deferred production from Chim Sáo (Vietnam) as the gas pipeline was shut down in August and the oil pipeline from the field was slowed to reduce flaring issues. Full operations are due back on line in December. The Fletcher Finucane in Canarvon had also experienced issues as Santos’ water separation faltered slightly, slowing oil production.

However, production is only one side of the story, as revenue streaks ahead. Third-quarter revenue reached a record, hitting $1.02 billion, up 29% on the corresponding period and 4% ahead of expectations. The average gas price of $5.98 per gigajoule was also a record and illustrates the demand for gas in the global market and how Santos registered these stellar revenue numbers.

The third-quarter revenue illustrates the kind of numbers STO could find at full operations. With STO still in a high capex stage, the next three years could be a very exciting time for the Adelaide-based company.

The projects

The capex that is being spent does look like it is being managed very cleverly. Gladstone is now 65% complete and is still on budget; Santos is holding firm on the first delivery date which will be some time in the second half of 2015 (even though some are forecasting it to begin in early 2015). This project is expected to be the biggest operation in Santos' portfolio and it’s probably underestimated by the market.

The PNG asset is even closer at over 90% complete, and is on time and on budget according to Friday's update. First production is expected to begin in early 2014.

This all bodes very well for a company with a continuing Asian-facing business where demand is skyrocketing. Once these two projects hit production phrase, coupled with rising gas prices, Santos is in for a very strong outlook and could become one of the biggest gas plays in the region. 

Potential trade ideas

I see Santos as a long-term play, with the production report dip a medium-term buying opportunity. I also see the revenue line overriding the initial reaction to production, and expect the company to head back to the year-to-date high over the coming weeks, as risk trade picks up.

Denne informasjonen er utarbeidet av IG, forretningsnavnet til IG Markets Limited. I tillegg til disclaimeren nedenfor, inneholder ikke denne siden oversikt over kurser, eller tilbud om, eller oppfordring til, en transaksjon i noe finansielt instrument. IG påtar seg intet ansvar for handlinger basert på disse kommentarene og for eventuelle konsekvenser som et resultat av dette. Ingen garanti gis for nøyaktigheten eller fullstendigheten av denne informasjonen. Personer som handler ut i fra denne informasjonen gjør det på egen risiko. Forskning gitt her tar ikke hensyn til spesifikke investeringsmål, finansiell situasjon og behov som angår den enkelte person som mottar dette. Denne informasjonen er ikke utarbeidet i samsvar med regelverket for investeringsanalyser, så derfor er denne informasjonen ansett å være markedsføringsmateriale. Selv om vi ikke er hindret i å handle i forkant av våre anbefalinger, ønsker vi ikke å dra nytte av dem før de blir levert til våre kunder. Se fullstendig disclaimer og kvartalsvis oppsummering.

Finn artikler av analytikere

Tradingskolen

  • Ordretyper

    Lær deg de forskjellige teknikkene for å åpne og lukke en posisjon – fra enkel, umiddelbar handel til en automatisk instruksjon om å handle i ditt fravær. Ved å legge inn ordrer kan du sikre gevinst eller beskytte deg mot tap. Bli kjent med de ulike ordretypene og hvordan de brukes.

  • Måter å justere risiko

    Alle finansielle investeringer medfører en viss risiko. Les mer om hvordan du kan beskytte porteføljen ved å måle risikoen og administrere eksponeringen på en forsvarlig måte.

  • Innføring i valuta

    Utforsk hvordan verdens største og mest likvide finansielle marked fungerer. Vi forklarer hvordan internasjonale valutaer omsettes, og hva du bør vite før du går inn dette populære markedet.

Denne informasjonen er utarbeidet av IG, forretningsnavnet til IG Markets Limited. I tillegg til disclaimeren nedenfor, inneholder ikke denne siden oversikt over kurser, eller tilbud om, eller oppfordring til, en transaksjon i noe finansielt instrument. IG påtar seg intet ansvar for handlinger basert på disse kommentarene og for eventuelle konsekvenser som et resultat av dette. Ingen garanti gis for nøyaktigheten eller fullstendigheten av denne informasjonen. Personer som handler ut i fra denne informasjonen gjør det på egen risiko. Forskning gitt her tar ikke hensyn til spesifikke investeringsmål, finansiell situasjon og behov som angår den enkelte person som mottar dette. Det er ikke utarbeidet i samsvar med lovens krav for å fremme uavhengighet av investeringsanalyse og som sådan er ansett av å være markedsføringskommunikasjon. Selv om vi ikke er hindret i å handle i forkant av våre anbefalinger, ønsker vi ikke å dra nytte av dem før de blir levert til våre kunder.