40 år i bransjen
185 800 kunder verden over
15 000 markeder

WPL international gas project turning to lead

Woodside’s Leviathan project off the coast of Israel is under a cloud as its two major joint venture partners look at alternatives.

- Growth or income play

- Questions remain around its international programmes

- First support: $37.30, Second support: $36.63, Resistance: $39.24 

WPL’s partners are looking for alternatives to their preferred method of transport by liquefying the gas for shipment in an LNG format in the form of gas pipelines. The news of pipelines will put WPL into less than favourable terms on a non-binding agreement it signed in December last year, which would see WPL taking a 30% stake and operating an export LNG project.

This change of tact from Noble Energy and Delek Group will put this setup into question and will significantly reduce the internal rate of return WPL will get from the project. It would reduce Woodside's involvement and could lead to the renegotiation of the agreement on less favourable terms.

For a company which is now being accused of being ex-growth, with the giant Pluto project complete and the Browse project at James Price Point put on hold, this deal is under even more strain.

WPL’s international expansion has been questioned since it picked up the Leviathan project. Majority shareholder Royal Dutch Shell has several significant assets in the Arab Sea and in the Gulf which has created geo-political tensions with Israel and between the two companies and has led Shell to question its investment in the company.

Shell is a known seller of WPL at $43.00 and $43.50, having exited the stock on the market in 2011 and 2012 at these prices, which does place a very strong cap on appreciation. However this hasn’t stopped WPL breaking out of a long-term resistance level around $38 as income investors pile into the company as the board looks to increase is payout ratio to 85%.

This change of direction has also changed the fundamentals of investors in WPL. We see WPL as an emerging income play considering the revenue stream coming out of Pluto and the plan to upgrade its payout ratio versus its previous rating of a cyclical growth stock developing mass projects.

If the Leviathan project cannot be renegotiated, could the remaining $1.2 billion set aside on the balance sheet for the project be returned to shareholders? If this is the case we will see a break above the resistance level of $39.24 – the two year high. We don’t see that happening in the interim and therefore believe the stock will ease on the news and could test the $37 mark over the coming days if the deal is lost.

Denne informasjonen er utarbeidet av IG, forretningsnavnet til IG Markets Limited. I tillegg til disclaimeren nedenfor, inneholder ikke denne siden oversikt over kurser, eller tilbud om, eller oppfordring til, en transaksjon i noe finansielt instrument. IG påtar seg intet ansvar for handlinger basert på disse kommentarene og for eventuelle konsekvenser som et resultat av dette. Ingen garanti gis for nøyaktigheten eller fullstendigheten av denne informasjonen. Personer som handler ut i fra denne informasjonen gjør det på egen risiko. Forskning gitt her tar ikke hensyn til spesifikke investeringsmål, finansiell situasjon og behov som angår den enkelte person som mottar dette. Denne informasjonen er ikke utarbeidet i samsvar med regelverket for investeringsanalyser, så derfor er denne informasjonen ansett å være markedsføringsmateriale. Selv om vi ikke er hindret i å handle i forkant av våre anbefalinger, ønsker vi ikke å dra nytte av dem før de blir levert til våre kunder. Se fullstendig disclaimer og kvartalsvis oppsummering.

Finn artikler av analytikere

Tradingskolen

  • Hva er en handelsplan?

    En handelsplan er et verktøy du kan bruke til å definere og realisere dine handelsmål. I denne modulen forklarer vi hvordan du kan konstruere og gjennomføre din personlige handelsplan.

  • Hva er shortsalg?

    Shortsalg gjør det mulig å tjene penger i et fallende marked eller beskytte eksisterende investeringer. Les mer om hvordan og hvorfor shortsalg kan inngå som en viktig del av en balansert handelsstrategi.

  • Stop-ordre

    Lær deg de forskjellige teknikkene for å åpne og lukke en posisjon – fra enkel, umiddelbar handel til en automatisk instruksjon om å handle i ditt fravær. Ved å legge inn ordrer kan du sikre gevinst eller beskytte deg mot tap. Bli kjent med de ulike ordretypene og hvordan de brukes.

Denne informasjonen er utarbeidet av IG, forretningsnavnet til IG Markets Limited. I tillegg til disclaimeren nedenfor, inneholder ikke denne siden oversikt over kurser, eller tilbud om, eller oppfordring til, en transaksjon i noe finansielt instrument. IG påtar seg intet ansvar for handlinger basert på disse kommentarene og for eventuelle konsekvenser som et resultat av dette. Ingen garanti gis for nøyaktigheten eller fullstendigheten av denne informasjonen. Personer som handler ut i fra denne informasjonen gjør det på egen risiko. Forskning gitt her tar ikke hensyn til spesifikke investeringsmål, finansiell situasjon og behov som angår den enkelte person som mottar dette. Det er ikke utarbeidet i samsvar med lovens krav for å fremme uavhengighet av investeringsanalyse og som sådan er ansett av å være markedsføringskommunikasjon. Selv om vi ikke er hindret i å handle i forkant av våre anbefalinger, ønsker vi ikke å dra nytte av dem før de blir levert til våre kunder.