40 år i bransjen
185 800 kunder verden over
15 000 markeder

The price of multiples

There has been a clear price to earnings divergence in the US tech market for the past year as the excitement around social media and online media stores has seen multiple bloating to levels which haven’t been seen since the dotcom bubble.

The developments on the NASDAQ on Friday; where the high end players on the index came crashing down, are more likely the ignition of the catalysts that have been building over the past six to 12 weeks.

Valuations have become astronomical in some of the social media names, none more so than Facebook. Facebook’s current price to earnings (P/E) ratio is 145 times. Its forward P/E is a more respectable 50 times earnings.  Considering Facebook’s cheque book has had an extreme workout as it snapped up WhatsApp and Oculus for a combined price tag of US$21.5 billion, cash flow will be impacted in its earnings release this month. These purchases will impact forward P/Es - revisions are coming.

The same conclusion can be seen in Telsa, Netfix and Twitter, and even Amazon is expensive on fundamental valuations. There will be a price to be paid for those that are pushing the valuation bubble.

The Fed has been pumping funds into the system now for six years and the demand for information, connectivity and flash-media stocks have been trades easy to write. However there has to be a point where the hot growth trade runs out and short trade ruler begins to review the metrics – fundamentals often lag the market but will always catch up sooner or later.  

So are we seeing the fundamentals catching up to the tech space? I think the tech space is one of the more exciting sectors in the world, and I think it will be one of the most influential growth spaces of the next 15 years (along with agribusiness and energy).

However even rapid-growth plays need to support share prices with earnings, and I think we are seeing the development of a correction in this space as forward P/E routinely average over 35 times, and that will catch up as the Fed continues to slow QE and earnings are found wanting to price.

Australian Tech mix

The question therefore becomes: are Australian growth tech plays facing the same issue? I think they are; I have been a great supporter of the Australian dot.com, info tech and communications spaces, and still believe they are well run companies with very solid growth stories.

However from a share price perspective, with valuations at over 30 times earnings and some possible slack in the market, these stocks are walking a thin line.

Plays that have been star performers over the past year that look more than fairly valued included REA group, Seek, Carsales.com.au, Domino pizza and TPG Telecom. These are great companies with great prospect but are way overvalued one miss step and the short play is on.

Then there are those that are overvalued, overbought, overestimated and under-delivering, none more so than Xero. I understand the excitement behind this stock; cloud technology is certainly a clear technology of the future. However on Friday it reported negative earnings that doubled in the last 12 months, with a revenue stream totalling NZD$94 million. With a market cap of AUD$4.4 billion, that means XRO is trading at 69 million times revenue. If ever there was a price multiple trap, XRO is it.

Denne informasjonen er utarbeidet av IG, forretningsnavnet til IG Markets Limited. I tillegg til disclaimeren nedenfor, inneholder ikke denne siden oversikt over kurser, eller tilbud om, eller oppfordring til, en transaksjon i noe finansielt instrument. IG påtar seg intet ansvar for handlinger basert på disse kommentarene og for eventuelle konsekvenser som et resultat av dette. Ingen garanti gis for nøyaktigheten eller fullstendigheten av denne informasjonen. Personer som handler ut i fra denne informasjonen gjør det på egen risiko. Forskning gitt her tar ikke hensyn til spesifikke investeringsmål, finansiell situasjon og behov som angår den enkelte person som mottar dette. Denne informasjonen er ikke utarbeidet i samsvar med regelverket for investeringsanalyser, så derfor er denne informasjonen ansett å være markedsføringsmateriale. Selv om vi ikke er hindret i å handle i forkant av våre anbefalinger, ønsker vi ikke å dra nytte av dem før de blir levert til våre kunder. Se fullstendig disclaimer og kvartalsvis oppsummering.

Finn artikler av analytikere

Tradingskolen

  • Handelsteknikker

    Råvarer er grunnlaget for omtrent alle andre tenkelige produkter og er like viktige som de er volatile. Les mer om hvordan disse uvurderlige naturressursene passer inn i det bredere markedet.

  • Futures

    Les mer om formålet med større og mindre aksjeindekser og hvordan de er satt sammen. Lær hvordan du kan oppnå eksponering mot disse volatile markedene gjennom noen av verdens mest populære handelsprodukter.

  • Utbytte

    Uten aksjer ville vi heller ikke hatt børser, som spiller en viktig rolle i landets økonomiske system. Les mer om hvordan aksjehandelen gjør det mulig for selskaper å vokse og utvikle seg, samtidig som den utgjør en inntektskilde for privatinvestorer og større fond.

Denne informasjonen er utarbeidet av IG, forretningsnavnet til IG Markets Limited. I tillegg til disclaimeren nedenfor, inneholder ikke denne siden oversikt over kurser, eller tilbud om, eller oppfordring til, en transaksjon i noe finansielt instrument. IG påtar seg intet ansvar for handlinger basert på disse kommentarene og for eventuelle konsekvenser som et resultat av dette. Ingen garanti gis for nøyaktigheten eller fullstendigheten av denne informasjonen. Personer som handler ut i fra denne informasjonen gjør det på egen risiko. Forskning gitt her tar ikke hensyn til spesifikke investeringsmål, finansiell situasjon og behov som angår den enkelte person som mottar dette. Det er ikke utarbeidet i samsvar med lovens krav for å fremme uavhengighet av investeringsanalyse og som sådan er ansett av å være markedsføringskommunikasjon. Selv om vi ikke er hindret i å handle i forkant av våre anbefalinger, ønsker vi ikke å dra nytte av dem før de blir levert til våre kunder.