40 år i bransjen
185 800 kunder verden over
15 000 markeder

Alibaba: an IPO with eastern promise?

Alibaba is easily the largest e-commerce company in the world, but because the company operates primarily in China few outside the financial world will have paid it much heed.

Even bigger than eBay and Amazon combined, the online group has multiple revenue streams but is primarily a business-to-business website which links up global outfits seeking suppliers.

After much speculation and expectation, Alibaba is finally ready to go public. Not only that, the company is due to list on the US stock market which ultimately gives it more global investor appeal than if it were to list in its homeland of China. Listing in New York allows Alibaba to create a dual-class structure of stocks that will enable its founders and senior managers to retain their tight grip on the company.

The IPO is set to be one of the largest on record and the hype associated with it is likely to rival that of the Twitter and Facebook. The company claims to have had 129.1 million monthly active users as of year-end, compared with Twitter’s 241 million.

How do I get involved?

Unsurprisingly, the chance to buy into Alibaba has generated a significant amount of investor interest. It’s becoming increasingly likely that the IPO could rival that of Facebook's $104 billion (£67 billion) offering.

Among the biggest beneficiaries of Alibaba’s success has been Yahoo, which maintains a 24% stake in the company. Presently the consensus view is that a minimum of $16 billion worth of capital will be raised when it goes public. Yahoo will be required to sell just under half its stake – not bad for a day’s work.

For now, the $40 mark for Yahoo is something of a barrier to upside, and of course there remains the question of what CEO Marissa Mayer will decide to do with these funds. The investment of $1.1 billion in Tumblr last year has yet to show any real return on investment, so the onus will be on Yahoo to provide investors with a reason for sticking around. Cash is not necessarily a solution for growth issues.

IG is offering a grey market on Alibaba where traders can take a position on where they see the company market cap at the close of the first day of conditional trading. As of today we have yet to see a seller. This has pumped up client expectations for a market capitalisation of around $250 billion.

Whether or not this level of heightened expectation can be sustained remains to be seen. Given the fact that we have surpassed the five-year anniversary of the current equity bull market, it’s more than possible that we have not yet seen the peak of the plethora of companies seeking to list.

Alibaba will be a tough one to top.

Denne informasjonen er utarbeidet av IG, forretningsnavnet til IG Markets Limited. I tillegg til disclaimeren nedenfor, inneholder ikke denne siden oversikt over kurser, eller tilbud om, eller oppfordring til, en transaksjon i noe finansielt instrument. IG påtar seg intet ansvar for handlinger basert på disse kommentarene og for eventuelle konsekvenser som et resultat av dette. Ingen garanti gis for nøyaktigheten eller fullstendigheten av denne informasjonen. Personer som handler ut i fra denne informasjonen gjør det på egen risiko. Forskning gitt her tar ikke hensyn til spesifikke investeringsmål, finansiell situasjon og behov som angår den enkelte person som mottar dette. Denne informasjonen er ikke utarbeidet i samsvar med regelverket for investeringsanalyser, så derfor er denne informasjonen ansett å være markedsføringsmateriale. Selv om vi ikke er hindret i å handle i forkant av våre anbefalinger, ønsker vi ikke å dra nytte av dem før de blir levert til våre kunder. Se fullstendig disclaimer og kvartalsvis oppsummering.

Finn artikler av analytikere

Tradingskolen

  • Futures

    Les mer om formålet med større og mindre aksjeindekser og hvordan de er satt sammen. Lær hvordan du kan oppnå eksponering mot disse volatile markedene gjennom noen av verdens mest populære handelsprodukter.

  • Fordeler og ulemper

    Shortsalg gjør det mulig å tjene penger i et fallende marked eller beskytte eksisterende investeringer. Les mer om hvordan og hvorfor shortsalg kan inngå som en viktig del av en balansert handelsstrategi.

  • Handelspsykologi

    Psykologi er et sentralt element innen verdipapirhandel. Hvordan du oppfatter markedet og reagerer på det, kan ha stor betydning for suksessen. I denne modulen går vi gjennom enkelte aspekter ved handelspsykologien og identifiserer feil mange gjør.

Denne informasjonen er utarbeidet av IG, forretningsnavnet til IG Markets Limited. I tillegg til disclaimeren nedenfor, inneholder ikke denne siden oversikt over kurser, eller tilbud om, eller oppfordring til, en transaksjon i noe finansielt instrument. IG påtar seg intet ansvar for handlinger basert på disse kommentarene og for eventuelle konsekvenser som et resultat av dette. Ingen garanti gis for nøyaktigheten eller fullstendigheten av denne informasjonen. Personer som handler ut i fra denne informasjonen gjør det på egen risiko. Forskning gitt her tar ikke hensyn til spesifikke investeringsmål, finansiell situasjon og behov som angår den enkelte person som mottar dette. Det er ikke utarbeidet i samsvar med lovens krav for å fremme uavhengighet av investeringsanalyse og som sådan er ansett av å være markedsføringskommunikasjon. Selv om vi ikke er hindret i å handle i forkant av våre anbefalinger, ønsker vi ikke å dra nytte av dem før de blir levert til våre kunder.