40 år i bransjen
185 800 kunder verden over
15 000 markeder

Fortescue sold off on China concerns

Just a few weeks ago it seemed iron ore miners were finally ready to take the next leg higher with a turnaround in earnings backing them up.

Fortescue Metals (FMG) rallied heading into its first-half results which were released on February 19. The report showed strong iron ore sales and this, along with a rising iron ore price really helped the stock rally to its highest since March 2012. Being a pure play, FMG is heavily leveraged to iron ore price moves and as a result is quite sensitive to the price action in iron ore and consequently developments in China.

Since bottoming out in June last year (below $3), FMG put on a whopping 117% to its February high of $6.22. This high was printed shortly after the results were released. At that time iron ore was trading at around $124/t. In the past we’ve heard FMG say $120/t is the breakeven point for its operations, and as a result anything below this level is likely to see it redlining. The iron ore price has since dropped to $104.70/t and is down 15% from where it was trading when FMG hit $6.22.

Iron ore hurt by financing and growth concerns

It’s been an extremely tough week for iron ore, with sharp drops lodged yesterday after a very disappointing trade balance reading from the weekend. There are a few things causing the whippy price action in iron ore at the moment, with the key reasons all to do with China. Financing and macro demand worries were the two dominant themes that resulted in panic selling. Fears of a corporate bond collapse leading to a liquidity crunch along with destocking on forced bank selling saw the losses accelerate.

The switch from using copper to iron ore as collateral for shadow banking had seen iron ore inventories rise. A lot more iron ore is needed to hold an equal value of copper. As a result, falling iron ore prices simply amplified the destocking process. Analysts estimate a third of China’s port inventory is tied up in financing trades which is much bigger than the usual 10%. Trade balance numbers showed iron ore imports dropped to $7.91 billion (from $11.35 billion), but were still up 20% year-on-year. While iron ore concerns will remain in the near term, banks are more likely to hold on to stock until prices stabilise. This could be a saving grace for the bulk commodity in the near term.

Key levels to look out for

With this in mind, investors will be wondering when the best time to buy FMG is. The stock dropped to a low of $4.67 today and managed to find significant buying off those lows. The $5 level had been support for a while and the mere fact it closed below that level yesterday is concerning in the near term. Should the stock manage to close above $5, it might arrest the slide in the short term.

From a trading perspective, I would want to see the stock trade back above $5.20 which is where the gap created on Monday’s open starts. Such a move could then possibly see the gap filled and FMG trade back up to $5.50. From a bargain-hunting investor’s perspective, the 50% retracement of the move higher from below $3 to the high of $6.33 is at $4.55. This could be a good level for investors to accumulate in anticipation of a medium- to long-term recovery.

FMG
IG Charts

Denne informasjonen er utarbeidet av IG, forretningsnavnet til IG Markets Limited. I tillegg til disclaimeren nedenfor, inneholder ikke denne siden oversikt over kurser, eller tilbud om, eller oppfordring til, en transaksjon i noe finansielt instrument. IG påtar seg intet ansvar for handlinger basert på disse kommentarene og for eventuelle konsekvenser som et resultat av dette. Ingen garanti gis for nøyaktigheten eller fullstendigheten av denne informasjonen. Personer som handler ut i fra denne informasjonen gjør det på egen risiko. Forskning gitt her tar ikke hensyn til spesifikke investeringsmål, finansiell situasjon og behov som angår den enkelte person som mottar dette. Denne informasjonen er ikke utarbeidet i samsvar med regelverket for investeringsanalyser, så derfor er denne informasjonen ansett å være markedsføringsmateriale. Selv om vi ikke er hindret i å handle i forkant av våre anbefalinger, ønsker vi ikke å dra nytte av dem før de blir levert til våre kunder. Se fullstendig disclaimer og kvartalsvis oppsummering.

Finn artikler av analytikere

Tradingskolen

  • Ordretyper

    Lær deg de forskjellige teknikkene for å åpne og lukke en posisjon – fra enkel, umiddelbar handel til en automatisk instruksjon om å handle i ditt fravær. Ved å legge inn ordrer kan du sikre gevinst eller beskytte deg mot tap. Bli kjent med de ulike ordretypene og hvordan de brukes.

  • Drivere i råvaremarkedet

    Råvarer er grunnlaget for omtrent alle andre tenkelige produkter og er like viktige som de er volatile. Les mer om hvordan disse uvurderlige naturressursene passer inn i det bredere markedet.

  • Marginhandel

    Les om hvordan du kan benytte giring til å oppnå en stor eksponering mot et finansmarked med en relativt lav førstegangsinvestering. Giring kan øke fortjenesten, men det er viktig å bruke teknikken med forsiktighet, fordi den også øker tapsrisikoen.

Denne informasjonen er utarbeidet av IG, forretningsnavnet til IG Markets Limited. I tillegg til disclaimeren nedenfor, inneholder ikke denne siden oversikt over kurser, eller tilbud om, eller oppfordring til, en transaksjon i noe finansielt instrument. IG påtar seg intet ansvar for handlinger basert på disse kommentarene og for eventuelle konsekvenser som et resultat av dette. Ingen garanti gis for nøyaktigheten eller fullstendigheten av denne informasjonen. Personer som handler ut i fra denne informasjonen gjør det på egen risiko. Forskning gitt her tar ikke hensyn til spesifikke investeringsmål, finansiell situasjon og behov som angår den enkelte person som mottar dette. Det er ikke utarbeidet i samsvar med lovens krav for å fremme uavhengighet av investeringsanalyse og som sådan er ansett av å være markedsføringskommunikasjon. Selv om vi ikke er hindret i å handle i forkant av våre anbefalinger, ønsker vi ikke å dra nytte av dem før de blir levert til våre kunder.