40 år i bransjen
185 800 kunder verden over
15 000 markeder

Battle of the banks

Barclays is due to announce fourth-quarter results on Tuesday, with Lloyds following suit on Thursday. But will Barclays soar or will Lloyds gallop ahead?

In October, Barclays revealed a 26% drop in third-quarter pre-tax profits, with the UK retail division reporting a 2% decline and the investment banking arm a 53% decline. In 2013 this was not uncommon for banks, due to lower bond trading revenue. The share price is currently trading at 276p, slightly higher that it was before Q3 at the end of October. It was also hit by panic-selling surrounding emerging markets in January.

Barclays has recently been fined £291 million for a string of penalties, the stand-out in relation to allegations of attempts to manipulate the London Interbank Offered Rate while other offences included the mis-selling of payment protection insurance (PPI) and interest rate swaps. If the bank reveals further fines, or provisions for fines, it could weigh on the share price. As noted by Alastair McCaig, the bank has already been tightening its belt and reducing its staff numbers which shows the company is doing what is necessary to remain competitive, but despite this the share price has been in a downtrend since April. The 270p mark is offering support with baseline bidding taking place at 250p, but breaking 300p would help put it in good stead for a higher high.

Barclays chart

Lloyds is in a strong up-trend since bottoming out in June 2012. As I discussed previously, it also slipped when emerging markets’ fears kicked in, but is now finding support at 80p and 75p. Though there is currently a resistance at 85p, its recent promise to pay dividends on 2014 is likely to work in the bank’s favour.

Lloyds Banking Group chart

I think Lloyds is better positioned than Barclays, as the share price has a much stronger upward trend. Its recent admission about additional PPI provisions has already taken the sting off this week’s announcements and, as the government looks to unwind its shareholding, it is likely to remove the invisible cap on the share price. 

In a surprise move on Monday morning, Barclays decided to release some of its figures early, announcing full-year adjusted profit before tax of £5.2 billion in 2013 which compares with analysts’ expectations of £5.4 billion. Full details will be released tomorrow at 7am as planned, but this unexpected announcement strikes me as a way of cushioning the blow. 

Denne informasjonen er utarbeidet av IG, forretningsnavnet til IG Markets Limited. I tillegg til disclaimeren nedenfor, inneholder ikke denne siden oversikt over kurser, eller tilbud om, eller oppfordring til, en transaksjon i noe finansielt instrument. IG påtar seg intet ansvar for handlinger basert på disse kommentarene og for eventuelle konsekvenser som et resultat av dette. Ingen garanti gis for nøyaktigheten eller fullstendigheten av denne informasjonen. Personer som handler ut i fra denne informasjonen gjør det på egen risiko. Forskning gitt her tar ikke hensyn til spesifikke investeringsmål, finansiell situasjon og behov som angår den enkelte person som mottar dette. Denne informasjonen er ikke utarbeidet i samsvar med regelverket for investeringsanalyser, så derfor er denne informasjonen ansett å være markedsføringsmateriale. Selv om vi ikke er hindret i å handle i forkant av våre anbefalinger, ønsker vi ikke å dra nytte av dem før de blir levert til våre kunder. Se fullstendig disclaimer og kvartalsvis oppsummering.

Finn artikler av analytikere

Tradingskolen

 • Innføring i CFD-handel

  Innføring i CFD-handel (Contracts For Difference) og hvordan det fungerer. Vi oppgir eksempler og grunner til å handle CFDer. Vi omtaler også kurssettingen og finansieringskravene.

   

 • Handelspsykologi

  Psykologi er et sentralt element innen verdipapirhandel. Hvordan du oppfatter markedet og reagerer på det, kan ha stor betydning for suksessen. I denne modulen går vi gjennom enkelte aspekter ved handelspsykologien og identifiserer feil mange gjør.

 • Drivere i råvaremarkedet

  Råvarer er grunnlaget for omtrent alle andre tenkelige produkter og er like viktige som de er volatile. Les mer om hvordan disse uvurderlige naturressursene passer inn i det bredere markedet.

Denne informasjonen er utarbeidet av IG, forretningsnavnet til IG Markets Limited. I tillegg til disclaimeren nedenfor, inneholder ikke denne siden oversikt over kurser, eller tilbud om, eller oppfordring til, en transaksjon i noe finansielt instrument. IG påtar seg intet ansvar for handlinger basert på disse kommentarene og for eventuelle konsekvenser som et resultat av dette. Ingen garanti gis for nøyaktigheten eller fullstendigheten av denne informasjonen. Personer som handler ut i fra denne informasjonen gjør det på egen risiko. Forskning gitt her tar ikke hensyn til spesifikke investeringsmål, finansiell situasjon og behov som angår den enkelte person som mottar dette. Det er ikke utarbeidet i samsvar med lovens krav for å fremme uavhengighet av investeringsanalyse og som sådan er ansett av å være markedsføringskommunikasjon. Selv om vi ikke er hindret i å handle i forkant av våre anbefalinger, ønsker vi ikke å dra nytte av dem før de blir levert til våre kunder.