40 år i bransjen
185 800 kunder verden over
15 000 markeder

Telstra exits Hong Kong for a tidy price

Telstra has agreed to terms with Hong Kong billionaire Richard Li to sell its CSL mobile business to HKT for US$2.43 billion.

The deal is subject to regulatory approval, but is unlikely to find its path blocked as TLS looks to maximise shareholder returns as the sale would equate to a A$2 billion price tag from TLS’s 76% stake in CSL.

Some may question TLS’s decision to leave Hong Kong considering CSL saw a growth rate of approximately 9.8% in FY13 and 8.7% in FY12, however it’s these comments from CEO David Thodey that suggest maybe the company believes CSL has reached a critical mass: “There are a number of dynamics in the Hong Kong mobiles market that means this is the right opportunity for Telstra to maximize our return on this successful asset.”

Increased completion from mainland China providers are leading to cut price dealings and this is bound to squeeze margins in the long term. Just drawing on the inferred meaning in David Thodey’s statement, TLS believes it is selling at the top of the market before the saturated Hong Kong telecommunications market starts to come under pressure from a bottom-line perspective.      

The company stated that the deal ‘is expected to generate profit of about A$600 million for Telstra. It will add to the company’s free cash flow, which is forecast to be between A$4.8 billion to A$5.1 billion in the year ending June 30.’

This is shareholder positive as the payout ratio and fixed dividend story of the last six years looks to be assured through to even FY15. The company is still looking to Asia as a source of future growth as it ups its stake in Autohome - the Chinese automobile website listed on NYSE, its joint venture stake in two submarine fibre optic cables and a data centre in Singapore. Asia will be a future revenue source for TLS, however it may be in areas outside of the pure mobile space.

The Trade

TLS has found $5.20 a very strong resistance level and has yet to punch through it as institutional investors see this as a total return exit point. Today’s news will be positive for the share price, however I believe it will not be enough to see the $5.20 level being broken in the near term.

I would look to sell on or about $5.20 if the current uptrend in TLS breaks down; I think the current strength is more to do with whole market forces rather than stock specifics, and therefore the sellers will come back to the fore around this resistance level.

I would have a potential stop at $5.23, which is the year-to-date high and a five-year high, with a limit at $5.04 which is the first support level.

TLS will break the $5.20 barrier soon enough; I just believe this announcement won’t be the reason for it to leg higher.

Denne informasjonen er utarbeidet av IG, forretningsnavnet til IG Markets Limited. I tillegg til disclaimeren nedenfor, inneholder ikke denne siden oversikt over kurser, eller tilbud om, eller oppfordring til, en transaksjon i noe finansielt instrument. IG påtar seg intet ansvar for handlinger basert på disse kommentarene og for eventuelle konsekvenser som et resultat av dette. Ingen garanti gis for nøyaktigheten eller fullstendigheten av denne informasjonen. Personer som handler ut i fra denne informasjonen gjør det på egen risiko. Forskning gitt her tar ikke hensyn til spesifikke investeringsmål, finansiell situasjon og behov som angår den enkelte person som mottar dette. Denne informasjonen er ikke utarbeidet i samsvar med regelverket for investeringsanalyser, så derfor er denne informasjonen ansett å være markedsføringsmateriale. Selv om vi ikke er hindret i å handle i forkant av våre anbefalinger, ønsker vi ikke å dra nytte av dem før de blir levert til våre kunder. Se fullstendig disclaimer og kvartalsvis oppsummering.

Finn artikler av analytikere

Tradingskolen

  • Prising og vekting

    Les mer om formålet med større og mindre aksjeindekser og hvordan de er satt sammen. Lær hvordan du kan oppnå eksponering mot disse volatile markedene gjennom noen av verdens mest populære handelsprodukter.

  • Aksjer forklart

    Uten aksjer ville vi heller ikke hatt børser, som spiller en viktig rolle i landets økonomiske system. Les mer om hvordan aksjehandelen gjør det mulig for selskaper å vokse og utvikle seg, samtidig som den utgjør en inntektskilde for privatinvestorer og større fond.

  • Trender

    Les om hvordan analytikere bruker grafer til å tolke investoratferd og forstå mønstre i markedet. Lær deg å bruke de ulike tilgjengelige grafene og identifisere kursmønstre etter hvert som de dannes.

Denne informasjonen er utarbeidet av IG, forretningsnavnet til IG Markets Limited. I tillegg til disclaimeren nedenfor, inneholder ikke denne siden oversikt over kurser, eller tilbud om, eller oppfordring til, en transaksjon i noe finansielt instrument. IG påtar seg intet ansvar for handlinger basert på disse kommentarene og for eventuelle konsekvenser som et resultat av dette. Ingen garanti gis for nøyaktigheten eller fullstendigheten av denne informasjonen. Personer som handler ut i fra denne informasjonen gjør det på egen risiko. Forskning gitt her tar ikke hensyn til spesifikke investeringsmål, finansiell situasjon og behov som angår den enkelte person som mottar dette. Det er ikke utarbeidet i samsvar med lovens krav for å fremme uavhengighet av investeringsanalyse og som sådan er ansett av å være markedsføringskommunikasjon. Selv om vi ikke er hindret i å handle i forkant av våre anbefalinger, ønsker vi ikke å dra nytte av dem før de blir levert til våre kunder.