40 år i bransjen
185 800 kunder verden over
15 000 markeder

Naspers boosted by internet business

The South African-based multinational media and ecommerce group group has seen a 28% increase in revenue to R28 billion, with headline earnings per share growing by 16%.

Naspers released its results for the six months to 30 September 2013 this morning. Tencent and Mail.ru reported good growth, and contributed R4.4bn and R405m respectively to core headline earnings. Naspers earns the majority of its revenue offshore rather than in South Africa, and its internet businesses generate more revenue than pay television.

Impressive internet growth

Looking at the businesses within the group, internet contributes around 50% to overall revenue, and this grew 76% to R24.6 billion. Tencent continues to perform well in a competitive environment, with good growth notably in its advertising, mobile and ecommerce business initiatives. Mail.ru portal now attracts 33 million unique Russian users, and has expanded its mobile product offering and audience.

Pay television, which contributes around 40% to the group revenue, saw  revenue growth of 18% to R17 billion. The subscriber base increased by a net 560,000, and now totals 7.3 million households in 48 African countries. In South Africa, M-Net has launched two new content channels and the DStv service was boosted with several new channels. The group has launched its next-generation high-definition PVR decoder, Explora, with an improved hard drive, expanded video-on-demand capability and a livelier user interface.

Print media, which contributes only 16% to group revenue, reported flat revenue in March and showed similar results for this reporting period. The group highlighted that it is looking at cost-cutting initiatives within this division.

Ecommerce acquisitions

Management continues to build the ecommerce business. The focus is on online classifieds, and there has been a notable increase in acquisitions worldwide. The group made numerous acquisitions in 2012, which were highlighted in its March 2013 results. These included a 79% stake in Netretail, a 9% stake in Flipkart and a controlling stake in Dante International, to name just a few.  In August 2012 the group acquired a 10% stake in Flipkart Private Limited, a leading ecommerce site in India, for a consideration of R858 million in cash. It increased its stake to a total of 16.7% in July 2013, for R1.376 million in cash.

In June 2013 the group acquired an additional 6.1% interest in Souq Group Limited, an online retailer, marketplace and payment platform business with operations in the UAE, Saudi Arabia, Egypt and Kuwait, for R296 million in cash. The group now has a 35.8% interest in Souq Group Limited.

As the graph below shows, the share price has risen almost 80% over the last year, helped by good results in March 2013 and weaker local currency.

Naspers chart

Denne informasjonen er utarbeidet av IG, forretningsnavnet til IG Markets Limited. I tillegg til disclaimeren nedenfor, inneholder ikke denne siden oversikt over kurser, eller tilbud om, eller oppfordring til, en transaksjon i noe finansielt instrument. IG påtar seg intet ansvar for handlinger basert på disse kommentarene og for eventuelle konsekvenser som et resultat av dette. Ingen garanti gis for nøyaktigheten eller fullstendigheten av denne informasjonen. Personer som handler ut i fra denne informasjonen gjør det på egen risiko. Forskning gitt her tar ikke hensyn til spesifikke investeringsmål, finansiell situasjon og behov som angår den enkelte person som mottar dette. Denne informasjonen er ikke utarbeidet i samsvar med regelverket for investeringsanalyser, så derfor er denne informasjonen ansett å være markedsføringsmateriale. Selv om vi ikke er hindret i å handle i forkant av våre anbefalinger, ønsker vi ikke å dra nytte av dem før de blir levert til våre kunder. Se fullstendig disclaimer og kvartalsvis oppsummering.

Finn artikler av analytikere

Tradingskolen

  • Vanlige handelsfeil

    Psykologi er et sentralt element innenfor verdipapirhandel. Hvordan du oppfatter markedet og reagerer på det, kan ha stor betydning for suksessen. I denne modulen går vi gjennom enkelte aspekter av handelspsykologien og identifiserer feil mange gjør.

  • Vanlige tekniske feil

    Psykologi er et sentralt element innenfor verdipapirhandel. Hvordan du oppfatter markedet og reagerer på det, kan ha stor betydning for suksessen. I denne modulen går vi gjennom enkelte aspekter av handelspsykologien og identifiserer feil mange gjør.

  • Utbytte

    Uten aksjer ville vi heller ikke hatt børser, som spiller en viktig rolle i landets økonomiske system. Les mer om hvordan aksjehandelen gjør det mulig for selskaper å vokse og utvikle seg, samtidig som den utgjør en inntektskilde for privatinvestorer og større fond.

Denne informasjonen er utarbeidet av IG, forretningsnavnet til IG Markets Limited. I tillegg til disclaimeren nedenfor, inneholder ikke denne siden oversikt over kurser, eller tilbud om, eller oppfordring til, en transaksjon i noe finansielt instrument. IG påtar seg intet ansvar for handlinger basert på disse kommentarene og for eventuelle konsekvenser som et resultat av dette. Ingen garanti gis for nøyaktigheten eller fullstendigheten av denne informasjonen. Personer som handler ut i fra denne informasjonen gjør det på egen risiko. Forskning gitt her tar ikke hensyn til spesifikke investeringsmål, finansiell situasjon og behov som angår den enkelte person som mottar dette. Det er ikke utarbeidet i samsvar med lovens krav for å fremme uavhengighet av investeringsanalyse og som sådan er ansett av å være markedsføringskommunikasjon. Selv om vi ikke er hindret i å handle i forkant av våre anbefalinger, ønsker vi ikke å dra nytte av dem før de blir levert til våre kunder.