40 år i bransjen
185 800 kunder verden over
15 000 markeder

Iluka sees production booming but revenue sliding

The release from Iluka’s third quarter numbers shows a massive jump in core products.

- Strong production numbers
- Revenue stalls
- Support at $10.33, $9.93; resistance at $11.25, $12.06

Production numbers

Zircon hit 98.1 kilotons (kt), which is 35% ahead of estimates and rutile came in at 44.2kt, 14% ahead of expectations; Ilmenite was up 10.5% on estimates at 134.2kt.

These are solid numbers and show the drop in competition from China is starting to take effect; the fact ILU controls over 50% of the global market gives it a rare ability to regulate supply flows.

ILU needed to show that production had picked up to offset expected losses from titanium oxide. The fact the numbers are so far ahead of expectations would suggest management sees the market turning after two years of subpar growth. With year-to-date production still 30% below this time last year, the change in third quarter output could be a trigger for future growth. 

Revenue stalling

However, revenue is well down on expectations; the mineral sands number for the quarter was A$147 million, that’s 45% under expectations and 64% lower than last quarter. Year-to-date the sands revenue stands at $528.7 million, which is 40% down on last year.

The big miss in the quarter seems more to do with poor sales than lower prices. Management did comment on the fact that the zircon market was subdued in the third quarter as client ordering relaxed during the soft period. ILU does expect Q4 to be healthier as the global turnaround story ramps up, which is probably illustrated in the production numbers, but this is a poor number none the less.

The company tends to keep sales volumes and cash costs very close to its chest and tends not to release anything at the quarter updates. That trend has continued this quarter and limits the ability to clearly judge the position of the company. However, the production numbers tend to be forward-thinking, whereas the sales numbers are retrospective. The stock is likely to drop on the tangible sales number, but that may be a chance for a dip pick-up.

Technicals

The stock looks like paring to the 50% retracement level of the year-to-date high to low, I would expect support around $10.33;  if this is broken then support could be seen at the 62% retracement level of $9.93. The stock is quiet volatile and moves sharply so be aware this may not be a clean break.

I also see fundament support once the sale numbers back the production numbers, and could see a double-back from the fall of the last few weeks.

Iluka

Denne informasjonen er utarbeidet av IG, forretningsnavnet til IG Markets Limited. I tillegg til disclaimeren nedenfor, inneholder ikke denne siden oversikt over kurser, eller tilbud om, eller oppfordring til, en transaksjon i noe finansielt instrument. IG påtar seg intet ansvar for handlinger basert på disse kommentarene og for eventuelle konsekvenser som et resultat av dette. Ingen garanti gis for nøyaktigheten eller fullstendigheten av denne informasjonen. Personer som handler ut i fra denne informasjonen gjør det på egen risiko. Forskning gitt her tar ikke hensyn til spesifikke investeringsmål, finansiell situasjon og behov som angår den enkelte person som mottar dette. Denne informasjonen er ikke utarbeidet i samsvar med regelverket for investeringsanalyser, så derfor er denne informasjonen ansett å være markedsføringsmateriale. Selv om vi ikke er hindret i å handle i forkant av våre anbefalinger, ønsker vi ikke å dra nytte av dem før de blir levert til våre kunder. Se fullstendig disclaimer og kvartalsvis oppsummering.

Finn artikler av analytikere

Tradingskolen

  • Måter å justere risiko

    Alle finansielle investeringer medfører en viss risiko. Les mer om hvordan du kan beskytte porteføljen ved å måle risikoen og administrere eksponeringen på en forsvarlig måte.

  • Populære diagrammer

    Les om hvordan analytikere bruker grafer til å tolke investoratferd og forstå mønstre i markedet. Lær deg å bruke de ulike tilgjengelige grafene og identifisere kursmønstre etter hvert som de dannes.

  • Valutahandel

    Utforsk hvordan verdens største og mest likvide finansielle marked fungerer. Vi forklarer hvordan internasjonale valutaer omsettes, og hva du bør vite før du går inn dette populære markedet.

Denne informasjonen er utarbeidet av IG, forretningsnavnet til IG Markets Limited. I tillegg til disclaimeren nedenfor, inneholder ikke denne siden oversikt over kurser, eller tilbud om, eller oppfordring til, en transaksjon i noe finansielt instrument. IG påtar seg intet ansvar for handlinger basert på disse kommentarene og for eventuelle konsekvenser som et resultat av dette. Ingen garanti gis for nøyaktigheten eller fullstendigheten av denne informasjonen. Personer som handler ut i fra denne informasjonen gjør det på egen risiko. Forskning gitt her tar ikke hensyn til spesifikke investeringsmål, finansiell situasjon og behov som angår den enkelte person som mottar dette. Det er ikke utarbeidet i samsvar med lovens krav for å fremme uavhengighet av investeringsanalyse og som sådan er ansett av å være markedsføringskommunikasjon. Selv om vi ikke er hindret i å handle i forkant av våre anbefalinger, ønsker vi ikke å dra nytte av dem før de blir levert til våre kunder.